Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руското посолство обяви Полша, Чехия и прибалтийските страни за нацистки

Посланик Елеонора Митрофанова е публикувала текст, различен от спуснатия от руското Външно министерство

Елеонора Митрофанова увеличи бройката на загиналите граждани на СССР във Втората световна война. Снимка: Скрийншот - Руското посолство обяви Полша, Чехия и прибалтийските страни за нацистки

Елеонора Митрофанова увеличи бройката на загиналите граждани на СССР във Втората световна война. Снимка: Скрийншот

Украйна, прибалтийските държави, Полша и Чехия внедряват нацистки практики. Това се казва в официалното поздравление на Елеонора Митрофанова и руското посолство в София към българските граждани по случай Деня на Европа 9 май, който в Русия се отбелязва като ден на победата над нацистка Германия. То е публикувано в страницата на посолството във Фейсбук.

Повечето колеги на Митрофанова по света са използвали общ текст, в който се разказва за фактите около повторното подписване на германската капитулация по настояване на СССР в 00:00 часа на 9 май, след като вече е била подписана предния ден.

В поздравлението към българите обаче тази история липсва, но пък руската посланичка е наблегнала на емоционални моменти от блокадата на Ленинград. Според Митрофанова Съветският съюз е загубил над 30 милиона души във войната:

През 1941 – 1945 години загиват около 60 милиона души, повече от половината от тях са жители на Съветския съюз“.

Това е в противоречие с официалната руска статистика, според която всички загинали – военни и цивилни, са общо 26,6 милиона души, сам по себе си огромен брой жертви.

Но паметта за Втората световна война е само повод посланичката на Русия у нас да заяви позиции, свързани със съвремието. Тя обвинява неназовани, но подразбиращи се външни сили в „пренаписване на миналото, къса историческа памет и политическа сервилност“, заявява, че нацизмът се възражда в Украйна, прибалтийските държави, в Полша и Чехия, където се „провъзгласява, че един народ е по-добър от друг, съучастниците на нацистите се обявяват за герои, а преследването на несъгласните се превръща в подвиг“.

Най-категоричното послание на представителката на Русия у нас е поставено в края на текста ѝ и гласи:

Няма да дадем на никого да обижда хора, които са руснаци по дух, и няма да позволим да ни бъдат наложени някакви „правила“.

Междувременно днес в София ще се проведе шествие на „Безсмъртния полк“ – спомен за убитите на фронта, изцяло руска инициатива. Тази година в Русия шествието е забранено, за да не се разкрият бройките на убитите на фронта в Украйна. Единствената друга държава, освен България, в която тази година се провежда „Безсмъртният полк“, е Северна Корея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90