Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руското посолство в София за спорния филм: Това не е официална руска историография

Не се коментира защо посолството на Русия в Скопие подкрепя филма

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Руското посолство в София за спорния филм: Това не е официална руска историография

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Посолството на Русия в България излезе с позиция за филма „Една вяра, един език“, в който България е изтрита от картата на славянската писменост. В изявлението се казва, че става дума за творческа интерпретация, която не съответства на официалната руска историография. Не се споменава обаче защо филмът е официално подкрепен от Посолството на Русия в Скопие.

Преди коледните празници стана ясно, че със съдействието на руското посолство в Северна Македония ще бъде излъчен филм със заглавие „Една вяра, един език“, който разказва за пътя на светите братя Кирил и Методий, за създаването на азбуката и разпространението на преведените на църковнославянски свещени книги. Във филма се прокарва ясното внушение, че Македония е родина на славянската писменост, а България изцяло беше пренебрегната в исторически план. Филмът предизвика лавина от публикации и коментари в България и Северна Македония. Официалната власт в България все още не е излязла с коментар по случая.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ ИЗТРИТА ОТ КАРТАТА НА ПИСМЕНОСТТА

След публикацията на „Площад Славейков“ филмът беше свален от македонския канал в Ютюб. Сега може да бъде гледан само в руски оригинал.

Предлагаме ви целия текст на изявлението на руското посолство в София в превод на самото посолство (без редакторска намеса):

„Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното.

Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, не подкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах