Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Руското посолство вече „гледа“ към площад „Героите на Украйна“

Знамето на Украйна ще бъде издигнато на ул. „Московска” редом до българското пред Столичната община

Посолството на Руската федерация в София се намира на столичния бул. „Драган Цанков“ № 28, но площадът пред сградата вече се казва „Героите на Украйна“. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Руското посолство вече „гледа“ към площад „Героите на Украйна“

Посолството на Руската федерация в София се намира на столичния бул. „Драган Цанков“ № 28, но площадът пред сградата вече се казва „Героите на Украйна“. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

В София вече ще има адреси с имена „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“. Това решиха днес на заседание общинските съветници в СОС. Площадното пространство пред посолството на Русия в София ще се нарича „Героите на Украйна“. Предложението е на групата на ГЕРБ-СДС в общинския парламент и беше прието с 32 гласа „за“ и 16 „против“.

„Столичният общински съвет прие Декларация относно ескалиралата агресия в Украйна, с която категорично осъди решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна в грубо нарушение на редица международни договори и ковенции – казват вносителите на предложението Малина Едрева, Веселин Калановски и Борислав Бориславов. –  Това е посегателство върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава, водещо до загубата на хиляди невинни човешки животи, унищожението на мирни градове, милионна бежанска вълна и хуманитарна катастрофа в окупираните от Русия селища.“

Карето между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ пък ще бъде наречено на името на руския опозиционер Борис Немцов, убит през 2015 г. в центъра на Москва. Предложението бе гласувано с 33 гласа „за“, 12 „против“ и двама „въздържали се“.

Това не е промяна на имена, тъй като и двата площада досега са били безименни, уточниха общинари.

„Предложението ни за именуване е мотивирано преди всичко от необходимостта градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на проевропейската и евроатлантическата си ориентация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“.

Името на Борис Немцов също ще бъде софийски адрес, тъй като трябва да се „изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си, като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната“, гласят мотивите за решението.

Знамето на Украйна ще бъде издигнато на административната сграда на Столична община на „Московска“ редом до българското, решиха общинските съветници.

Против предложенията се обявиха представителите на БСП в Общинския съвет, а положително гласуваха общинарите от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“.

Вижте още: ЕПОПЕЯ НА АНТИГЕРОИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах