Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руското правителство: България е неприятелска държава

Приет е списъкът с неприятелски държави, всички страни членки на ЕС са в него

Владимир Путин в здраво ръкостискане с президента на Беларус Лукашенко. Двете държави са съюзници в инвазията срещу Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руското правителство: България е неприятелска държава

Владимир Путин в здраво ръкостискане с президента на Беларус Лукашенко. Двете държави са съюзници в инвазията срещу Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Списък с неприятелски държави утвърди днес правителството на Руската федерация. Документът е публикуван на сайта на правителството и е цитиран от ТАСС.

Неприятелски държави за Русия са Украйна, всички страни от Европейския съюз, САЩ, Канада, Великобритания и прилежащите ѝ територии, Северна Македония, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван (Китай) (уточнението в скоби е в официалния документ – б.р.).

Всички тези страни и територии са въвели или са се присъединили към санкциите против Русия след началото на инвазията в Украйна.

Съгласно указа на Путин, руските граждани, компании и самата държава, които имат валутни задължения към чуждестранни кредитори от списъка, могат да се разплатят по дълга си в рубли. За целта длъжникът може да помоли руска банка да отвори специална сметка на кредитора, в която да се внесе задължението в рубли по курса на деня. Това се отнася за разплащания над 10 млн. рубли (85 хиляди евро) на месец.

Според разпореждането на руското правителство, дипломатическите мисии на обявените за неприятелски страни ще имат ограничения при сключване на договори с физически лица.

Документът бе публикуван на сайта на руското правителство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90