VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русков и Господинов да не се „самоубиват взаимно“, моли издателката им

Момчета, срам ме е! Момчета, боли ме, казва Божана Апостолова

Милен Русков призна, че не поздравява Георги Господинов (на снимката), когато го срещне. - Русков и Господинов да не се „самоубиват взаимно“, моли издателката им

Милен Русков призна, че не поздравява Георги Господинов (на снимката), когато го срещне.

Божана Апостолова, издател на най-търсените български автори в момента Милен Русков и Георги Господинов, ги моли да не се „самоубиват взаимно“. Собственичката на „Жанет 45“ отправи апела си към двамата писатели публично, притеснена, че напрежението между тях може да навреди на българската култура.

„От 23 години издавам българска литература, – заявява Апостолова в писмото си. – Всичко, което спечелех от печатницата, заделях за издаване на млади български писатели и поети. Мнозина колеги издатели в началото ме смятаха за луда. Но аз правех това съзнателно и целенасочено, убедена, че на България й трябва ново поколение автори, с нов морал и ново мислене, които да създадат онези духовни общества, без които тя би била мъртва.

Собственичката на издателство "Жанет 45" Божана Апостолова

Собственичката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова

С Божия помощ успях и вече мога да посоча редица талантливи писатели, които наложиха имената си не само у нас, но и в чужбина. И точно когато дойде време да се радвам на постигнатото, се завихри този нелеп и грозен скандал, започнат – за съжаление – от двама от най-талантливите автори, издавани от „Жанет 45“: Александър Секулов и Милен Русков.

Момчета, срам ме е! Момчета, боли ме!

Наистина, Георги Господинов запази самообладание и не отвърна на хулните думи, което му прави чест. Но изстреляните към него неоправдани и непредизвикани с нищо обиди няма как да не рикошират и към издателството, тоест към мен…“

Враждата между Милен Русков и Георги Господинов бе разкрита неволно от поета Александър Секулов в словесна престрелка преди Коледа. Секулов публикува възмущението си от поведението на Господинов на Панаира на книгата с думите: „От среден български писател да се превърнеш в абсолютен коледен кич е постижение”, след това продължи: „Да си превърнеш писането в манифактурка за сантиментално бродирани коледни ковьорчета е ад”. Последва разгорещена дискусия, в която се включи и самият Русков: „Не е срамно да не харесваш ГГ. Нормално е. Аз главно такива хора познавам.”

Милен Русков потвърди в интервю за сп. "Биограф", че между него и Георги Господинов има напрежение.

Милен Русков потвърди в интервю за сп. „Биограф“, че между него и Георги Господинов има напрежение.

През април Милен Русков разкри напрежението между него и Господинов в интервю за сп. „Биограф“. В контекста стана ясно, че Русков припознава Господинов за част от т.нар. литературна мафия, чийто водачи са „демократските свински черва“. „Те са окупирали всички ресурси и ако не сте един от тях, те просто няма да ви пуснат в литературата, – казва авторът на „Възвишение“. – Тези хора практически ще ви попречат дори да напишете книга. А ако я напишете и тя е хубава, те ще направят всичко, за да попречат на тази книга да добие известност, като я препъват на всяка крачка, където това им е възможно.”

Последва удар по Русков в анонимния сайт „Клети новини“. Появи се неподписана статия със заглавие „Учредиха партия на клетите писатели. Ще се бори с писателската олигархия”. Ето част от нея: „Програмата на партията пък съдържа директни мерки срещу монопола на съвременната писателска олигархия, сред които горене на стихосбирки, съдържащи т. нар. „бели“ стихове, както и на т. нар. „естествени“ романи. С пълно единодушие Учредителното събрание избра за председател писателя Милен Русков. Авторът на клетия роман „Възвишение“ спечели доверието на колегите си благодарение на своите последователни интервюта през последните месеци, в които се оплаква от хилядите препятствия, пречещи на таланта му да бъде реализиран и правилно оценен в страната и чужбина.”

В своето писмо си до Русков и Господинов Божана Апостолова казва още: „В името на истината ще кажа само едно: в издателство „Жанет 45“ нито един талантлив писател не е обгрижван за сметка на другиго! Затова недоумявам – как е възможно толкова талантливи и умни хора да се оставят да паднат в плен на елементарни страсти? Още повече, че и справките от книжарниците показват – всеки има завиден брой свои читатели и фенове, никой на никого не пречи!!!
Така че нека не се самоубиваме взаимно и да освободим духовните си обеми в полза на читателя!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg