Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русков и Господинов на среща с книгомани

Очакваме драматурга Жорди Галсеран на Софийския литературен фестивал

Милен Русков е сред българските писатели, които ще вземат участие на Литературния фестивал. - Русков и Господинов на среща с книгомани

Милен Русков е сред българските писатели, които ще вземат участие на Литературния фестивал.

Алек Попов, Милен Русков и Георги Господинов са сред българските писатели на предстоящия Софийски международен литературен фестивал, който ще се проведе между 25 ноември и 13 декември в столицата. Третото издание на форума ще поведе родните книгомани на 19-дневен маршрут сред книги, поетични (и не само) четения, срещи с автори, дискусии, музика, изложби, детска и кино програма. Столичното арт общество очаква с нетърпение да види и чуе прочутия драматург Жорди Галсеран. 

Романът заема централна роля в Литературния фестивал. На 27 ноември в клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Съвременният български роман – употреби, експерименти, постижения (Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас)“.

Интересът към романа, посветен на конкретно историческо събитие, ще събере писателите Милен Русков, Алек Попов и Ангел Игов. Автобиографичността в романа ще бъде фокус в дискусията с Георги Господинов и Маркос Хиралт Торенте, двамата бяха номинирани за престижната италианска награда „Стрега“ през 2014 г. Литературното внимание върху болезнена тема като насилието на деца ще срещне писателките Теодора Димова и Майте Каранса.

Прозата в различните сюжети, почерци и литературни разклонения ще бъде представена от Георги Мишев, Александър Секулов, Емил Андреев, Недялко Славов, Емилия Дворянова, Женя Димова и Миглена Николчина.

В разговор с драматурзите Елена Алексиева и Стефан Иванов ще бъде отделено специално внимание на писането за театър.

Място във фестивала има и поезията с участието на Ани Илков, Надежда Радулова, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Илко Димитров, Иван Ланджев, Владимир Сабоурин и Кирил Василев.

Софийският международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“ и Министерството на културата, в партньорство с Националния дворец на културата, Института „Сервантес“ и Института „Камойнш“. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Култура”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg