Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руснаци поправят американска тоалетна в космоса

През 2015 г. руските космонавти ремонтираха развалената тоалетна в руската част на Международната космическа станция. Снимка: НАСА - Руснаци поправят американска тоалетна в космоса

През 2015 г. руските космонавти ремонтираха развалената тоалетна в руската част на Международната космическа станция. Снимка: НАСА

Руската космическа корпорация (РКК) „Енергия“ е получила от американската космическа агенция НАСА нови поръчки в рамките на договора по обслужване и ремонт на тоалетната в американския сегмент на Международната космическа станция (МКС). За това съобщава РИА Новости, позововайки се на годишния отчет на корпорацията.

Сумата по контракта и характерът на ремонтните работи не се уточняват. От РКК „Енергия“ са отбелязали, че целта е да се поддържа ефективна експлоатацията на американския сектор и станцията като цяло „и да се реагира оперативно на извънредни ситуации“.

НАСА е поръчала на Русия космическата тоалетна през 2007 г., цената ѝ е била 19 милиона долара. Преди това американски инженери са правили неуспешни опити да създадат свой собствен санитарен възел, след което е било решено да се поръча адаптирана руска апаратура за американския сегмент на станцията.

През 2015 г. руските космонавти ремонтираха развалената тоалетна в руската част на МКС. По време на обучението си бъдещите обитатели на Международната космическа станция тренират да ремонтират санитарните помещения. Справянето с подобни проблеми е и част от финалните им изпити.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах