Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Руснаците напълно денацифицираха Харковския зоопарк

Убитите орангутан, шимпанзе, лами и кози вече не са опасни за Путин

Александър Фелдман с един от хищниците, които може би ще бъдат приспани до края на днешния ден. Снимка: „Фелдман Екопарк“ - Руснаците напълно денацифицираха Харковския зоопарк

Александър Фелдман с един от хищниците, които може би ще бъдат приспани до края на днешния ден. Снимка: „Фелдман Екопарк“

Изцяло е разрушена инфраструктурата на „Фелдман Екопарк“ край Харков, съобщи днес във видеоизявление собственикът на зоопарка Александър Фелдман.

В течение на няколко последователни дни окупаторите в Харковска област са обстрелвали масирано и насочено екопарка, повечето от огражденията на животните са разрушени. По думите на Фелдман днес до края на деня ще бъде взето решение за евтаназиране на оцелелите големи хищници.

„Дори техните ограждения да са оцелели по чудо, след още един обстрел обезумелите от страх лъвове, тигри и мечки могат да се окажат на свобода и да тръгнат към Харков или съседните селища“, предполага Фелдман и допълва, че не може да допусне подобна заплаха.

За част от хищните животни, на първо място наскоро родените, ще бъде направен опит да бъдат транспортирани в Чутово, Полтавска област.

„Ако не успеем, ще трябва да приспим и тях. Изключително болезнено е да се говори за това, но основният приоритет е животът на хората“, казва Фелдман.

Екопаркът, собственост на украинския депутат, още от първия ден на руската инвазия е поставен под непрекъснат вражески огън. Окупаторите го обстрелват с миномети и стрелкови оръжия.

Досега жертви на руската армия са четири лами, три валийски кози, орангутан и шимпанзе. Част от редките животни, сред които костенурки, самките на шимпанзето заедно с децата им, семейство лемури, редки птици и лъвчето Симба са спасени и изнесени от зоопарка. На 7 март във „Фелдман Екопарк“ са загинали и двама души, които се опитвали да спасят животните.

Собственикът на екопарка Александър Фелдман е бил част от опозиционната проруска парламентарна фракция в украинския парламент. След началото на войната той публично осъди руската агресия, напсува Путин и напусна партията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах