Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руснаците оплакват загубата на Оскар

Функционерите около Путин коментират смело, интелигенцията мълчи

Андрей Звягинцев получи "Златен глобус" за филма си "Левиатан", но не успя да се пребори за Оскар. - Руснаците оплакват загубата на Оскар

Андрей Звягинцев получи "Златен глобус" за филма си "Левиатан", но не успя да се пребори за Оскар.

След загубата на „Левиатан” – филмът на Андрей Звягинцев, номиниран за Оскар – от творбата на полския режисьор Павел Павликовски „Ида”, руската филмова индустрия е като в траур. Тамошните кинаджии започнаха да търсят причината защо тяхната лента не е успяла да повтори успеха си от „Златен глобус”, където получи приза за най-добър чуждоезичен филм.

Критикът на вестник „Комерсант” Андрей Плахов твърди, че на наградите Оскар най-добрите филми са били изтласкани в периферията: „Това не се отнася само за „Левиатан” и „Тимбукту”, но и за „Юношество”.

Самуил Клебанов – един от важните кинодистрибутори в Русия, нарече загубата „велик срам“.

“Хейтърите ще злорадстват днес, но ако бяхме спечелили, идеята, че „Левиатан” е създаден „заради янките”, щеше да е още по-закопаваща за създателите му – коментира казуса Михаил Швидкой – един от културните функционери на президента Путин. – Поне сега няма да има спекулации от рода на това, че „американците са лоши, мразят руснаците и затова са наградили филм, който е критично настроен към руския начин на живот”.

„Левиатан“ е критикуван заради безкомпромисното показване на местната бюрокрация, която допринася още повече за трудностите при намиране на работа в Русия. Министърът на културата Владимир Медински се изказа, че „героите не са руснаци” и че филмът на Андрей Звягинцев е целенасочено създаден заради „славата, червените килими и стауетките”.

Единствено говорителят на Путин Дмитрий Песков каза ласкави думи в подкрепа на „Левиатан”. Но нито един член на руската комисия, която номинира филмите за участие на Оскарите не защити „Левиатан” официално.

Мълчание цари и сред руската интелигенция, вероятно от страх да заяви гласно позиция пред управниците в страната на Путин.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg