Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руснаците ще бъдат включвани в биометричен регистър и без съгласието им

Всички руски банки задължени да подават биометрични данни за клиентите си към Единната биометрична система

Червеният площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руснаците ще бъдат включвани в биометричен регистър и без съгласието им

Червеният площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да е необходимо съгласието на руските граждани за включването на данните им в Единната биометрична система, създадена от Министерството на цифровизацията на Руската федерация, съобщава „Комерсант“. В закона „За информацията“, приет от руската Дума на 6 юли, е вкарана поправка, която узаконява взимането на биометрични данни от всички информационни системи без съгласието на притежателите.

За вкарване в биометричния регистър досега беше необходимо да бъдат записани лицето и гласа на човека. С нововъведенията се разрешава да бъде използван дори само един от необходимите елементи. Правото да се разпорежда с тях е само на организацията, която ги е въвела в системата.

Първият източник на биометрични данни са руските банки, които още от края на май 2022 г. задължително подават данни за своите клиенти към Единната биометрична система. Гражданите, които използват системите за лицев контрол при купуване на услуги от обществени институции, като метрото например, също вече автоматично се вкарват в регистъра, без да бъдат уведомявани.

Министерството на цифровизацията уверява, че това ще повиши безопасността на обработката и съхранението на биометрията.

Руската цифрова платформа за дистанционна биометрична идентификация на гражданите е създадена още през 2018 г. и се поддържа от „Ростелеком“. Инициатори за създаването ѝ са Банката на Русия и Министерството на цифровизацията. Всички руски кредитни организации са присъединени към биометричната система през 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС