Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Рядък пейзаж на Ван Гог на търг през ноември

Очакваната цена за „Дървени колиби сред маслиновите дървета и кипарисите“ - $40 млн.

Винсент ван Гог, „Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès“, 1889 г. Репродукция: „Кристис“ - Рядък пейзаж на Ван Гог на търг през ноември

Винсент ван Гог, „Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès“, 1889 г. Репродукция: „Кристис“

Пейзаж на Винсент ван Гог, рядко излаган пред публика, се очаква да достигне 40 млн. долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк на 1 ноември. Това би поставило картината сред най-скъпопродадените творби на Ван Гог през последните години, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Ван Гог рисува „Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès“ (Дървени колиби сред маслиновите дървета и кипарисите) през октомври 1889 г. в клиниката за душевно болни в близост до Сен Реми, която обитава заради влошеното си психическо здраве. Само няколко месеца по-рано, през юли, Ван Гог прави опит за самоубийство, поглъщайки боите си. Започва да рисува отново през септември.

„Удивително е да си представим, че този спокоен пейзаж е завършен само месец след тежък психически срив“, отбелязва специалистът по творчеството на Ван Гог Мартин Бейли от „Арт Нюзпейпър“.

През есента художникът започва да твори отново.

„Не съм луд – казва в писмо до брат си Ван Гог, – защото мислите ми са абсолютно нормални и ясни, дори повече от преди, но по време на кризите е ужасно. Това ме кара да работя и да съм сериозен, както миньорът, който винаги е в опасност, бърза с това, което прави.“

През октомври лекарите вече му разрешават да работи и извън болницата. Така, разхождайки се в района на Les Alpilles (Малките Алпи), Ван Гог се натъква на дървените колиби на местен фермер, заобиколени от маслинова горичка и кипариси.

Пейзажите на Прованс винаги са били вдъхновение за Винсент, който в писмо до Тео от септември същата година пише:

„Маслиновите дървета са много характерни и аз се мъча да уловя това. Листата им са сребристи, понякога по-сини, понякога зеленикави, бронзови или побеляващи върху земята, която е жълта, розова, лилава или оранжева до тъмночервена охра. Много трудно, много трудно“.

Появата на „Дървени колиби сред маслиновите дървета и кипарисите“ на търг е истинско събитие, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

След смъртта на Винсент картината остава при вдовицата на Тео до 1910 година, когато бива продадена на колекционер от Берлин. По-късно неин купувач става арт дилърът Мариус де Заяс – ключова фигура на авангардната сцена в Ню Йорк, приятел на фотографа Алфред Щиглиц и на Пабло Пикасо. През 1923-а картината е продадена на търг и минава през различни частни колекции в Париж и Брюксел, докато през 1982-а е купена от Едуин Локридж Кокс, петролен магнат от Далас. След смъртта му миналата година сега колекцията му от импресионистично изкуство се предлага от аукционната къща „Кристис“.

„Колекцията Кокс: Историята на импресионизма“ включва и творби на Пол Сезан и Гюстав Кайбот и е може би една от най-добрите колекции от импресионистично изкуство, които някога са идвали на търг“, коментират от „Кристис“.

С пищните цветове на Ван Гог, любимите му маслинови дървета и кипариси, слънчевия пейзаж и могъщото тюркоазено небе, картината би трябвало да се хареса, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Като художествена стойност пейзажът е съпоставим с „Arbres dans le jardin de l’asile“ (Дървета в градината на убежището), революционна с перспективата си и изрязването на стволовете на дърветата в японски стил.

„Дървета в градината на убежището“ бе продадена от „Кристис“ през 2019 година за 40 млн. долара, надхвърляйки очакванията, но „Дървени колиби сред маслиновите дървета и кипарисите“, по-голямо платно, е по-атрактивна и по-оптимистична картина, така че може да се представи дори по-добре“, предвижда Мартин Бейли.

Преди да бъде предложена на търг, картината ще бъде изложена в Тайпе, Токио, Хонконг и Лондон, като това може би очертава рамките на територията, откъдето вероятно ще произхожда новият собственик – източна Азия, отбелязва още Бейли.

Други акценти от аукциона през ноември са „Jeune homme à la fenêtre“ (Млад мъж до прозореца) на Гюстав Кайбот и „L’Estaque aux toits rouges“ (L’Estaque с червени покриви) на Пол Сезан. Очаква се общата цена на творбите от колекцията на Кокс да надхвърли 200 млн. долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90