Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рядък сандък от XV в. – ранна версия на интернет?

Бодлианската библиотека се сдоби със средновековна ракла, която показва, че желанието на човека да пренася със себе си информация не е ново

Сандъкът е изработен от дърво, покрито с кожа, има метална заключалка и кожени дръжки. Снимка: Бодлианска библиотека - Рядък сандък от XV в. – ранна версия на интернет?

Сандъкът е изработен от дърво, покрито с кожа, има метална заключалка и кожени дръжки. Снимка: Бодлианска библиотека

Една идея по-трудно преносим от днешните мобилни устройства, рядък френски готически сандък от XV век е използван като преносима библиотека. Раклата вече е притежание на Бодлианската библиотека на Оксфорд, съобщава „Гардиън“.

Сандъкът е използван за пренасяне на средновековни ръкописи, изработен е от дърво, покрито с кожа, има метална заключалка и кожени дръжки. Когато се отвори капакът, се вижда гравюра от литургийна книга, отпечатана в Париж през 1491 г. Това вероятно е и датата на изработка на преносимата библиотека. Според експерти от Бодлианската библиотека, илюстрацията е поставена там, за да предостави „духовна защита на колекцията от книги, пари, документи или дори хапчета, които куфарът може да е съдържал в различно време“.

„Сандъкът е забележителна вещ, едновременно практична и отдадена на Бог, запазила се е изключително рядка дървена гравюра в оригиналния ѝ контекст – коментира д-р Кристофър Флечър, куратор на специални колекции. – Тази находка показва, че днешната практика да носим информацията със себе си посредством мобилните си устройства – включително текст и изображения – не е нищо ново.“

Засега експертите не са на едно мнение какво се е пренасяло в куфара. Според специалистите в Бодлианската библиотека, става дума за изрисувани молитвени книги, както и други религиозни текстове. Каквото и да е съдържала обаче раклата, съдържанието ѝ е било защитено от червено платнище, което е останало почти непокътнато.

Има хиляди запазени средновековни ръкописи и книги, но се знае за едва стотина подобни сандъци за книги. Повечето от тях са датирани от XVI в. Знае се, че само в четири от тях може да се намери подобна дървена гравюра на капака. Тази кутия обаче е по-специална – в единия край на изображението все още има запазена молитва на латински:

„Te inuocamus, te laudamus, te benedicimus…“.

Снимка: Бодлианска библиотека

„Много малко оригинални гравюри са оцелели от този период, всяка една от тях е богата на значения, комплексна и невероятно рядка – казва Кристина Донди, професор по ранноевропейско книжно наследство в Оксфорд. – Така че възможността да можем да проучим една от тях, докато все още е закачена за физически обект от подобно естество, е наистина рядкост. Този сандък идва от време, в което религиозните материали са били на границата между Средновековието и модерния период, между изкуството, създавано на ръка, и механичните средства.“

Предишният притежател на сандъка е частен търговец, купил рядката находка през 2007 г. Бодлианската библиотека ще изложи новата си придобивка в експозиция, озаглавена „Мислене в кутията“ и ще покаже колекцията си от кутии и торби, използвани за пренасяне на книги през вековете.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg