Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търг с рядка фотография на София Лорен от посещението ѝ в СССР

Ще бъдат предложени реликви на Висоцки и Тарковски, както и документи, свързани с произхода на Юрий Андропов

София Лорен на прием в Съюза на кинематографистите в Москва през 1965-а. Снимка: Валери Генде-Рот - Търг с рядка фотография на София Лорен от посещението ѝ в СССР

София Лорен на прием в Съюза на кинематографистите в Москва през 1965-а. Снимка: Валери Генде-Рот

Непозната снимка на София Лорен от 1965 г. е сред най-интересните предложения в онлайн търг, организиран от аукционната къща „12-тият стол“ в Русия, става ясно от сайта на аукциона.

Фотографията е направена на втория ден след пристигането на Лорен в СССР през 1965-а. Това е първата ѝ визита в социалистическата страна, където тя представя „Брак по италиански“ на Виторио де Сика на Московския филмов фестивал. С ролята си във филма тя печели наградата за най-добра актриса.

На същия аукцион ще бъде предложен и първия официален запис на Владимир Висоцки, както и автографи на Андрей Тарковски, негови работни материали и оригинални снимки от снимачния терен на „Огледало“ и „Соларис“.

Сред предметите е и лулата на бащата на режисьора – поета Арсений Тарковски, която е нарисувана и на известния „Огледален портрет“ от художника Лев Горнунг.

Първото оригинално издание със записи на песни в изпълнение на Владимир Висоцки се състои от 6 меки винилови плочи в илюстрирана обложка. Върху тях има автограф от барда: „Добра! 4 XI-1965 г. Высоцкий“.

На аукциона ще бъдат предложени интересни документи, свързани с произхода на шефа на КГБ и по-късно Генерален секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов. Майката на Андропов била приемна дъщеря на богат търговец-бижутер – Карл Флекенщайн. Той имал магазин в къщата на търговеца Кирсанов, който се намирал на „Голяма Лубянка“. В същата сграда се намират органите на съветските репресивни органи от 1919 г.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах