VivaPay

Търг с рядка фотография на София Лорен от посещението ѝ в СССР

Ще бъдат предложени реликви на Висоцки и Тарковски, както и документи, свързани с произхода на Юрий Андропов

София Лорен на прием в Съюза на кинематографистите в Москва през 1965-а. Снимка: Валери Генде-Рот - Търг с рядка фотография на София Лорен от посещението ѝ в СССР

София Лорен на прием в Съюза на кинематографистите в Москва през 1965-а. Снимка: Валери Генде-Рот

Непозната снимка на София Лорен от 1965 г. е сред най-интересните предложения в онлайн търг, организиран от аукционната къща „12-тият стол“ в Русия, става ясно от сайта на аукциона.

Фотографията е направена на втория ден след пристигането на Лорен в СССР през 1965-а. Това е първата ѝ визита в социалистическата страна, където тя представя „Брак по италиански“ на Виторио де Сика на Московския филмов фестивал. С ролята си във филма тя печели наградата за най-добра актриса.

На същия аукцион ще бъде предложен и първия официален запис на Владимир Висоцки, както и автографи на Андрей Тарковски, негови работни материали и оригинални снимки от снимачния терен на „Огледало“ и „Соларис“.

Сред предметите е и лулата на бащата на режисьора – поета Арсений Тарковски, която е нарисувана и на известния „Огледален портрет“ от художника Лев Горнунг.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Първото оригинално издание със записи на песни в изпълнение на Владимир Висоцки се състои от 6 меки винилови плочи в илюстрирана обложка. Върху тях има автограф от барда: „Добра! 4 XI-1965 г. Высоцкий“.

На аукциона ще бъдат предложени интересни документи, свързани с произхода на шефа на КГБ и по-късно Генерален секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов. Майката на Андропов била приемна дъщеря на богат търговец-бижутер – Карл Флекенщайн. Той имал магазин в къщата на търговеца Кирсанов, който се намирал на „Голяма Лубянка“. В същата сграда се намират органите на съветските репресивни органи от 1919 г.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg