Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рядка снимка с Яворов и актьорите от Народния театър

Поетично утро с актьори, които ще четат негови стихове за 140-годишнината от рождението му

1909 г. Пейо Яворов в обща снимка с трупата на Народния театър. Снимка: Архив Народен театър „Иван Вазов“ - Рядка снимка с Яворов и актьорите от Народния театър

1909 г. Пейо Яворов в обща снимка с трупата на Народния театър. Снимка: Архив Народен театър „Иван Вазов“

Рядка фотография с Пейо Яворов и целия състав на Народния театър разпространиха от първата ни трупа. Кадърът е от 1909 г., когато поетът работи там като драматург. В средата на общия портрет е режисьорът Йозеф Шмаха.

Народният театър извади снимката от архива си по повод 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов. Там, където преди малко повече от 100 години е работил Яворов, днес ще четат негови стигове. На 20 януари, събота, актьори ще рецитират поезията му в т.нар. Паметно утро в Народния театър. Поводът е 140-годишнината от рождението му.

Поетичното четене ще бъде във фоайето на Първи балкон, участие в него ще имат Йорданка Кузманова, Марин Янев и Христо Чешмеджиев. Слово за поета ще произнесе проф. Михаил Неделчев. Входът за публиката е свооден.

Пейо Яворов работи в Народния театър от 1908 до 1913 година. В този период написва пиесите „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. Освен като драматург, с първата трупа поетът работи и като режисьор и „стожер на най-чистата на българската реч на сцената“, по думите на Адриана Будевска.

„Той работеше скромно, мълчаливо, като всеки голям художник – казва Будевска. – Беше тактичен и със съзнание. Съзнаваше, че неговата задача е задачата на големия човек, който трябва да даде от себе си нещо – и има какво да даде. Той не искаше поклонение, но служеше на нещо свято, на нещо по-голямо от него – на българския театър, на българската реч в него.“

Пейо Яворов (седнал на първия ред вдясно) с актьорите от трупата на Народния театър.

На общата снимка с Яворов са още актрисите Роза Попова, Златина Недева, Екатерина Златарева, Елена Снежина… На последния ред в средата е младият по онова време актьор Кръстьо Сарафов. Фотографията е правена по повод изпращането в Чехия на режисьора Йозеф Шмаха. В периода 1906 – 1908 г. Шмаха е артистичен директор на трупата, а през 1909 г. е неин главен режисьор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах