Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

С чаша вино в кухните на Перу, Япония и Италия

Вкусни филми влизат в Дома на киното в рамките на 19-ия София филм фест

Британски комици Стийв Куган и Роб Брайдън се отправят на ново пътуване - до Италия. - С чаша вино в кухните на Перу, Япония и Италия

Британски комици Стийв Куган и Роб Брайдън се отправят на ново пътуване - до Италия.

Вкусни филми и чаша вино в киносалона – това включва тематичната рубрика „Кино и вино“ на София Филм Фест. В рамките на 19-ото издание на фестивала зрителите ще могат да се насладят на пет заглавия, изпращащи на кулинарни приключения в различни точки на света – от 22 до 29 март в Дома на киното.

Почитателите на киното ще разберат какво знае Перу за „кухнята като социално оръжие“, ще могат да попаднат в „люлката на виното“, да чуят приказка за „самурая готвач“, да предприемат кулинарно пътуване до Италия и ще научат къде се произвежда най-доброто шери.

Комедия и романтика в японската кухня

a-tale-of-samurai-cooking-1-

Японският „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история“ (2013) на режисьор Юзо Асахара разказва за Хару, която притежава страхотен вкус и изключителни готварски умения, но също така е голям инат, затова бракът ѝ се разпада само за 1 година. Майсторът готвач на клана Кага Денай Фунаки вижда таланта й и я умолява да се ожени за сина му Ясунобу. В клана Фунаки е известен като „самурая готвач”, но Ясунобу изобщо не може да готви.

С помощта на свекърва си Хару започва да му преподава готварски уроци. Вдъхновен от действителен „готвещ самурай” от региона, филмът разказва историята на едно семейство, което чрез готвенето преживява изпълнената с размирици епоха. Харесан от японската критика и публика, филмът на Юзо Асахара възхвалява японската кухня с двойна порция комедия и романтика, зад която, обаче са скрити важни социални въпроси като този за идентичността на мъжа в съвременната японска култура и за ролята на половете.

Прожекцията на „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история“ е от 18,45 часа на 22 март (неделя). Цената на билета е 8 лева, а за гостите има чаша вино совиньон блан.

Защо Перу избра кулинарията пред футбола?

GastonyFerran-11

Особено и интересно филмово приключение е „Перу знае: Кухнята като социално оръжие“ (2012) на режисьора Хесус М. Сантос. Във филма най-уважаваният испански готвач в света Феран Адриа и най-влиятелният готвач в Латинска Америка – Гастон Акурио потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня и потенциала ѝ да променя живота на хората.

Любопитният филм „Перу знае: Кухнята като социално оръжие“ е резултатът от това пътуване – вълнуващо доказателство за начина, по който перуанската кухня е открила идеалната рецепта за социално и икономическо развитие – феноменът храна. Храната, нещо толкова обикновено в други страни, в Перу се превръща в двигател на промяна. Машина, която създава производители, готвачи, предприемачи, ресторантьори и потребители. Днес над осемдесет хиляди млади перуанци са избрали да учат гастрономия, вместо да играят футбол… Това е само част от разрастващата се в Латинска Америка тенденция, която превръща гастрономията в едно от най-големите предимства на региона.

Прожекцията на „Перу знае: Кухнята като социално оръжие“ е от 20,30 часа на 26 март (четвъртък) в Дома на киното. Цената на билета е 8 лева, а като комплимент към гостите има чаша розе.

Комици пътуват из Италия

elfilm.com-the-trip-to-italy-284333

Комедията в документален стил на Майкъл Уинтърботъм „Пътуване до Италия“ (2014) следва известните британски комици Стийв Куган и Роб Брайдън, които след успеха на „Кулинарен тур“ (2010), се отправят на ново прекрасно пътуване – до Италия. В това второ пътешествие дуото използва възможността да се наслади на хубавото вино, вкусната храна и неустоимите пейзажи, „летейки“ в своя отворен Mini Cooper (препратка към филма „Италианска афера“), под звуците на Аланис Морисет.

Диалогът е забавен, сглобен от клюки, кавги, фриволно поведение и много превъплъщения – от Том Харди до Ал Пачино и Робърт де Ниро. Двамата приятели потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Разходките из огрени от слънцето лозя и паметници на Байрън и Шели се редуват с дълги, добре полети обеди в ресторантски градини с изглед към искрящото море, които от своя страна преминават в поредната доза имитации на Майкъл Кейн.

Прожекцията на „Пътуване до Италия“ е от 18 часа на 27 март (петък) в Дома на киното. Цената на билета е 8 лева, а за гостите ще има чаша совиньон блан.

Историята на виното

wine

Американо-грузинско-британската продукция на режисьора Мераб Кокочашвили отвежда зрителите на пътешествие из Грузия, където ще открият „люлката на виното“. Въпреки че в наши дни френското вино се счита за най-известното в света, не бива да се забравя откъде тръгва всичко. Това е виното, с което Сталин, Рузвелт и Чърчил поливат победата си над нацистка Германия – и много добре са знаели стойността на тази специална напитка. Именно за нея става дума във филма „Люлката на виното“ (2013), в който с помощта на уважавани грузински археолози и артисти, сред които и прочутия Кахи Кавсадзе, се разкрива произхода на виното, което се появява на планетата преди 9 хиляди години в селища на територията на днешна Грузия.

Филмът надниква зад традиционните процеси, за да обясни в детайли какво се случва при създаването на най-древното вино на света, и изброява над 550 вида грозде, които виреят из цялата страна.

Прожекцията на „Люлката на виното“ е от 16,30 часа на 28 март (събота) в Дома на киното, а за зрители има по чаша мерло.

Митове и легенди за шерито

Сред предложенията в „Кино и Вино“ е и испанският филм „Шери и мистерията на „Palo Cortado” (2015) на режисьора Хосе Луис Лопес Линарес. Какви са тайните на шерито? Една напитка, предпочитана от много хора днес. И за която е хубаво да се знае, че това, което вкусваме от чаша шери, са не само плодовете и фермента, но и специфичния аромат на мястото.

Място, което боговете познават и където са намерили своя дом: това е град Херес в южната част на Испания, където вино се произвежда през последните три хиляди години, събирателна точка на истории, легенди и най-вече на мистерии.

Прожекцията на „Шери и мистерията на „Palo Cortado“ е от 17 часа на 29 март (неделя) в Дома на киното, а комплимент към зрителите ще е чаша розе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90