VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

С държавата ли сте вие, майстори на културата?

Доверените лица на Путин за делото срещу Серебренников

Директорът на „Мосфилм“ Карен Шахназаров и руският президент Владимир Путин са в по-топли взаимоотношения, отколкото е видно на снимката на РИА „Новости“. - С държавата ли сте вие, майстори на културата?

Директорът на „Мосфилм“ Карен Шахназаров и руският президент Владимир Путин са в по-топли взаимоотношения, отколкото е видно на снимката на РИА „Новости“.

Наказателното дело срещу режисьора Кирил Серебренников провокира много руски културни дейци да направят отрито политически изявления. Някои от тях, като режисьора Иван Вирипаев, призоваха колегите си да се откажат от сътрудничество с държавата. Кореспонденти от руската редакция на Би Би Си попитаха дейци на културата – бивши доверени лица* на Владимир Путин, какво мислят за делото срещу Серебренников и ще агитират ли отново за Путин, ако той се кандидатира за президентските избори през 2018 г.

Не ме вълнува Серебренников
Михаил БОЯРСКИ, актьор

За писмото на Вирипаев: не го е виждал, отказва коментар.

За делото „Серебренников“: „То не ме вълнува, имам си свои проблеми“.

Ще стане ли отново доверено лице: „За мен ще бъде чест“.

Взимаш пари от държавата и после говориш, че е гад – не е коректно
Игор БУТМАН, ръководител на Московския джаз оркестър

За писмото на Вирипаев: „Моят оркестър е държавен от 2012 г., половината от нашия бюджет идва от московското кметство. Не че ми е трудно да се откажа от държавните средства, но просто не виждам смисъл в това. Ако нечии възгледи не съвпадат с държавната линия, той разбира се, трябва да се откаже от бюджетни средства и спокойно да се възмущава, оплаква, протестира. Да си представим, че държавата е човек, който ти дава пари. А ти взимаш пари и после говориш, че той е гад. Това не е много коректно и красиво“.

За делото „Серебренников“: „Цялата тази история е неприятна за мен, защото мой колега, режисьор, е попаднал в сложна ситуация. Не мога да съдя извършвал ли е противозаконни действия или не, това трябва да разбере следствието. От друга страна, всички искаме да печелим пари, и понякога смятаме, че сме заслужили повече, отколкото имаме. Има много хора с по-големи приходи. Съчувствам на Серебренников, но когато аз се опитвам за получа средства за своите проекти, получавам пари, за които дори е неприлично да се говори. За 700 хиляди рубли (бел. ред. – приблизително 10 хиляди евро) ние организираме фестивали, а когато чуем, че дават 200 млн. рубли (2,8 млн. евро) за някакви разработки, не че започваме да завиждаме, но и ние искаме пари и сме готови да ги похарчим правилно и да се отчетем за тях. Аз и сега мога да отчета всяка рубла, получена от държавата“.

Ще стане ли отново доверено лице: „Моето удостоверение за това, че съм доверено лице на Путин, изгуби сила след изборите, но неформално аз оставам с него. Ако отново ми предложат да стана доверено лице, ако ми окажат тази чест, ще се съглася. Не ми дават толкова пари, че да мога да откажа. Ако опозицията ми предложи повече пари, бих отишъл при нея. Но, за съжаление, не ми предлагат“.

Без коментар
Денис МАЦУЕВ, пианист

За писмото на Вирипаев: не го е виждал, отказва коментар.

За делото „Серебренников“: „Това е работа на следствието. Тук няма място за обобщения“.

Ще стане ли отново доверено лице: отказва коментар.

Добре е, че е под домашен арест, а не в затвора
Карен ШАХНАЗАРОВ, режисьор, директор на киностудио „Мосфилм“

За писмото на Вирипаев: „Не мога да си представя как наши културни дейци могат да се откажат от сътрудничество с държавата. При нас държавата финансира всичко. Ако спре  – затварят всички театри и край. И това е проблем, културата трябва да бъде по-пазарно ориентирана, отколкото е сега“.

За делото „Серебренников“: „Има следствие, това е неговата работа. Но да хвърлят човек в затвора, преди да са изяснили всички обстоятелства, не е правилно. Затова е добре, че му дадоха домашен арест. А всичко останало е работа на следствието“.

Ще стане ли отново доверено лице: „Никога не съм крил, че подкрепям президента Путина. Не знам дали ще се съглася да стана доверено лице и дали ще ми предложат, но аз го подкрепям като президент“.

Проблемите в страната са много
Ирина АНТОНОВА, президент на Държавния музей за изобразително изкуство „А.С. Пушкин“

За писмото на Вирипаев: не го е виждала, отказва коментар.

За делото „Серебренников“: „Нищо не мисля за делото „Серебренников“. Нямам достатъчно информация. Известно ми е само, че има някакви подозрения за неправилно изразходване на финансови средства. Как бих могла от разстояние да съдя има ли той отношение или няма? Даже не знам за какво са били отпуснати тези пари. Ако ставаше дума за музея, поне бих могла да си представя обема на работата и средствата, но тук става дума за театър“.

Ще стане ли отново доверено лице: „Още никой не ми е предложил. Но мисля, че моето време отмина, все пак вече не съм директор на музея. Пък и Путин още не е обявил кандидатурата си за президент. Затова тези разговори са преждевременни. Интересно ще ми е да узная каква програма ще предложи, ако се кандидатира, проблемите в страната са много“.

Театралната общност не може да съществува без държавни пари
Едгард ЗАПАШНИ, директор на Московския държавен цирк

За писмото на Вирипаев: „Убеден съм, че тази инициатива няма да намери подкрепа в театралната общност. Разбира се, би било идеално преди всичко за държавата да не дава пари за театър, ще се икономисат огромно количество средства. Но съм сигурен, че ако тази инициатива се реализира, ще бъдат закрити огромен брой театри в цялата страна. Това писмо прилича повече на обида и авторът му привлича вниманието към себе си и собствените си проблеми“.

За делото „Серебренников“: „Не познавам обстоятелствата по делото, трудно ми е да реша как мога да го подкрепя, и въобще дали да го подкрепя или не. Затова съм принуден да остана в неутралитет“.

Ще стане ли отново доверено лице: „Подкрепям линията, която провежда Путин и разбирам, че ситуацията, преди всичко свързана с войната в Украйна, още дълго време ще остане сложна и не бива да обвиняваме за това нашия президент. Икономическото положение също не е просто, но мен никой не може да ме упрекне, че заставам зад президента, срещу някакви материални изгоди. Московският държавен цирк не получава никакво държавно финансиране. Аз разсъждавам като гражданин. На предстоящите избори ще гласувам за Путин, но бих искал Владимир Владимирович да опише кого вижда като свой приемник. По мое убеждение, освен Путин, с такъв авторитет сред народа се ползват министърът на външните работи Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу“.

С удоволствие ще подкрепя Путин
Лидия ВЕЛЕЖЕВА, актриса

За писмото на Вирипаев: не го е виждала, отказва комментар.

За делото „Серебренников“: отказва коментар.

Ще стане ли отново доверено лице: „С удоволствие“.


* В руския политически живот довереното лице е гражданин, привлечен от кандидат за изборна длъжност за оказване на помощ в избирателната кампания, особено във воденето на предизборна агитация и организацията на предизборни мероприятия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg