Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

С два ножа, сухари и 4 рубли на път към Америка

Излиза детската книга „Момчета“ от Антон П. Чехов

Снимка: Изд. „Лист“ - С два ножа, сухари и 4 рубли на път към Америка

Снимка: Изд. „Лист“

Монтигомо Ястребовия нокът пристига на гости на своя съученик Володя за зимната ваканция. Той е сериозен, смръщен и не се поддава на любезното любопитство на малките сестри на своя приятел. Знае, че е герой в техните очи, но планира бягство на изток през руските земи до Беринговия проток, а там самоедите ще ги прекарат с лодка в Америка. Със своя „Бледолик брат“ ще търсят злато. Подготвили са всичко – в раницата имат пистолет, два ножа, сухари, лупа, компас и четири рубли. Какво ги чака знае от книгите на Майн Рид.

Също като своите герои от разказа „Момчета“, който сега излиза в поредицата на издателство „Лист“ „Детски шедьоври от велики писатели“, Антон П. Чехов също се увличал по книгите на Майн Рид, които в младостта му били много популярни не само в Америка, но и в Русия. Но прототипи на двете момчета от историята били малкият брат на негов приятел и другарят му в игрите. Писателят подслушал техен разговор, в който мечтаели на глас как ще заминат в Америка и ще ловят животни с ценни кожи, ще се бият с индианци и всеки ден ще бъде приключение. Чехов публикува разказа „Момчета“ през 1887 г. в „Петербургская газета“.

Илюстрациите в книгата са на Алисия Санча, дъщеря на живелия у нас испански художник Хосе Санча, автор на логото на Сатиричния театър и на много плакати за театрални постановки, и на журналистката Анелия Стоянова. Нейният дядо пък бил близък приятел на Пикасо и Лорка. Днес, след като сменя няколко държави, Алисия Санча живее в Австрия, но летата прекарва в родопското село Ковачевица. Руската зима в „Момчета“ тя рисува насред пандемичната зима във Виена.

Преводът на книгата е на Боряна Даракчиева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg