VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

С голямата популярност идва голямата отговорност

Влогърът Слави Панайотов бе глобен 5000 лв. от Национален парк „Рила“ за провеждане на непозволен масов преход до връх Мусала. Снимка: Стопкадър от видеото от изкачването - С голямата популярност идва голямата отговорност

Влогърът Слави Панайотов бе глобен 5000 лв. от Национален парк „Рила“ за провеждане на непозволен масов преход до връх Мусала. Снимка: Стопкадър от видеото от изкачването

Повеждането на 1500 човека към Мусала не е шега работа, а изисква много отговорно поведение. Когато ние* организираме събитие за 500 човека в центъра на София, подсигуряваме полиция, линейка, разрешителни, събиране на боклука, съгласуване на маршрути и още много детайли. Въпреки че сме в парк в града. А да качиш толкова хора на планина, си е огромна отговорност.

Вижте още: 5 ХИЛ. ЛВ. ГЛОБА ЗА ОРГАНИЗАТОРА НА МАСОВОТО ИЗКАЧВАНЕ НА МУСАЛА

Който наруши правилата, естествено, трябва да бъде глобен. Както глобяват всеки, който организира много хора и не е взел елементарни мерки за тяхното здраве и сигурност. А ако някой си беше счупил крак? А ако някой беше паднал в пропаст? Кой щеше да носи отговорност? Всички щяха да ревнат, че държавата е виновна. Кой носи отговорност за топящите се в Рилските езера? А ако 200 човека се бяха натопили, а не един, какво щеше да стане?

Когато отправяш публична покана към 600 000 човека, трябва да осъзнаваш, че и само 1% да се отзоват, това са 6000 души. А това носи и своята отговорност.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Разликата между демокрацията и тоталната анархия е в отговорността. При анархията никой за нищо не носи отговорност. А при истинската демокрация за всяко нещо някой отговаря с името си. (Е, при тиранията само един отговаря за всичко, но това е друга тема.) Ако няма отговорност, някой ще си загуби живота и всички ще вдигат рамене.

Организирането на хора е отговорна задача. Защото хората дават доверие. На което трябва да се отвърне с отговорно поведение и мислене за тяхната безопасност. Ако на някого не му харесват законите и правилата, както и носенето на отговорност, да не организира хора.

Да си инфлуенсър вече е голяма отговорност. И може би е време да се поговори сериозно по темата.


* Авторът на текста е комуникационен консултант.

Текстът е от профила на Любомир Аламанов във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg