С голямата популярност идва голямата отговорност

Влогърът Слави Панайотов бе глобен 5000 лв. от Национален парк „Рила“ за провеждане на непозволен масов преход до връх Мусала. Снимка: Стопкадър от видеото от изкачването - С голямата популярност идва голямата отговорност

Влогърът Слави Панайотов бе глобен 5000 лв. от Национален парк „Рила“ за провеждане на непозволен масов преход до връх Мусала. Снимка: Стопкадър от видеото от изкачването

Повеждането на 1500 човека към Мусала не е шега работа, а изисква много отговорно поведение. Когато ние* организираме събитие за 500 човека в центъра на София, подсигуряваме полиция, линейка, разрешителни, събиране на боклука, съгласуване на маршрути и още много детайли. Въпреки че сме в парк в града. А да качиш толкова хора на планина, си е огромна отговорност.

Вижте още: 5 ХИЛ. ЛВ. ГЛОБА ЗА ОРГАНИЗАТОРА НА МАСОВОТО ИЗКАЧВАНЕ НА МУСАЛА

Който наруши правилата, естествено, трябва да бъде глобен. Както глобяват всеки, който организира много хора и не е взел елементарни мерки за тяхното здраве и сигурност. А ако някой си беше счупил крак? А ако някой беше паднал в пропаст? Кой щеше да носи отговорност? Всички щяха да ревнат, че държавата е виновна. Кой носи отговорност за топящите се в Рилските езера? А ако 200 човека се бяха натопили, а не един, какво щеше да стане?

Когато отправяш публична покана към 600 000 човека, трябва да осъзнаваш, че и само 1% да се отзоват, това са 6000 души. А това носи и своята отговорност.

Америка за България

Разликата между демокрацията и тоталната анархия е в отговорността. При анархията никой за нищо не носи отговорност. А при истинската демокрация за всяко нещо някой отговаря с името си. (Е, при тиранията само един отговаря за всичко, но това е друга тема.) Ако няма отговорност, някой ще си загуби живота и всички ще вдигат рамене.

Организирането на хора е отговорна задача. Защото хората дават доверие. На което трябва да се отвърне с отговорно поведение и мислене за тяхната безопасност. Ако на някого не му харесват законите и правилата, както и носенето на отговорност, да не организира хора.

Да си инфлуенсър вече е голяма отговорност. И може би е време да се поговори сериозно по темата.


* Авторът на текста е комуникационен консултант.

Киномания

Текстът е от профила на Любомир Аламанов във Фейсбук.

Пловдив Джаз Фест