Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

С кого и кога може да се срещнем на Пролетния базар на книгата

Нов роман от Калин Терзийски, срещи с Георги Господинов, Христо Карастоянов, Петър Чухов

Шатрите на издателствата вече са разположени в парка пред НДК. Снимка: Площад Славейков - С кого и кога може да се срещнем на Пролетния базар на книгата

Шатрите на издателствата вече са разположени в парка пред НДК. Снимка: Площад Славейков

Литературна седмица дава тон на лятото с откриването на Пролетния базар на книгата днес, 31 май. Дни след празника на буквите на 24 май, празникът на думите вече шества на открито, в парка на НДК. Официалното откриване е от 16 ч., шатрите на издателствата вече са на място и ще останат пред Двореца до 6 юни.

Културната програма на базара е богата, вероятно и заради пропуснатия Коледен панаир на книгата, който през 2020 г. не се проведе заради пандемичните ограничения. Любителите на писаното слово ще може да наваксат пропуснатото благодарение на редица срещи с автографи, представяния на нови издания, детски кътове и важна среща за бъдещето на временната мярка за намаляване на ставката върху книгите. На 1 юли 2020 г., като част от мерките за намаляване на последствията от Ковид-карантината, бе въведена ставка от 9% ДДС върху книгите, която е с временен характер и трябва да действа до края на 2021 г. От Асоциация „Българска книга“, организатори на пролетното книжно изложение, настояват временната мярка да остане постоянна, което ще помогне за оздравяването на бизнеса след щетите, нанесени от Ковид-19. Исканията им могат да бъдат подкрепени в петиция.

Вижте още: ПЕТИЦИЯ ВРЕМЕННО НАМАЛЕНОТО ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ ДА БЪДЕ ПОСТОЯННА МЯРКА

По-ниското ДДС върху книгите е основен акцент на тазгодишния базар и ще се обсъжда на 2 юни от 11 ч. в присъствието на писателя Алек Попов, издателя и депутат от последното Народно събрание Манол Пейков и издателя Стойо Вартоломеев.

Читателите ще се нуждаят от много време и свръхсилата да се телепортират – застъпват се редица интересни събития. В първия ден на базара – 31 май – от 18 ч. в специално обособения Литературен кът предстои представянето на новия роман на Калин Терзийски „Аз и Бог“. Междувременно на шатрата на „Жанет 45“ Елена Алексиева ще се срещне с читателите си и ще раздава автографи. От 18 ч. на същото място е и литературната среща с Петко Славов и романа му „Въпреки любовта“, втора възможност читателите ще имат на 5 юни от 17 ч. С начален час 18 е и премиерата на новия роман от Деметра Дулева. Представянето на „Преобърнати съзвездия“ е в Литературен клуб „Перото“, за книгата ще говори Тони Николов. Писателката ще бъде на щанда на „Хермес“ на 5 юни в 12 ч. за среща с читателите си.

От 19 ч. още в първия ден на базара почитателите на поезията може отново да наминат покрай шатрата на „Жанет 45“, предстои представяне на поетичната книга „Изкуството да се сбогуваш“ от Аксиния Михайлова.

БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВЕНА ЗА ПРЪВ ПЪТ В ПРЕСТИЖНА ПОЕТИЧНА ПОРЕДИЦА НА „ГАЛИМАР“

Вторият ден от базара се пада Ден на детето и, разбира се, събитията са насочени към разпалване на любовта към четенето у най-малките. Програмата започва в 10 ч. и ще продължи през целия ден. От 14 ч. в Литературния кът малчуганите може да посетят детското парти на тема „Как се прави детска книжка“. Там ще бъдат писателят Асен Сираков и художничката Капка Кънева. Предвидени са прожекции на анимации и викторина с награди.

След партито, от 17 ч. в шатрата на „Софтпрес“ предстои среща с Невена Басарова, авторката на книгите „Детска академия за добри обноски“ и „Упражнения по етикет“, които въвеждат малките читатели в света на добрите обноски и преподават основните правила от етикета за деца.

В 18 ч. поетесата Мария Донева ще бъде в шатрата на „Жанет 45“, за да раздава автографи. Час по-късно на същото място ще бъдат Йорданка Белева, Иво Рафаилов и Мера Рафаилова.

От 18,15 ч. базарът ще бъде озвучен от благотворителен концерт с изпълнения на световни и български класически и съвременни произведения. Музиката ще се лее над парка от сцената на Литературния кът.

На 2 юни – денят, в който се чества паметта на Христо Ботев, издателство „Атеа“ кани автора Бойко Беленски по повод художествения му роман „Да каже нявга народът“, който представя една от митовете за смъртта на революционера. Премиерата на романа ще бъде на 5 юни от 14 ч. в Литературния кът, тогава ще бъде представена и документалната книга „Любовта на патриарха“, посветена на Иван Вазов.

В 18 ч. в шатрата на „Персей“ ще бъде срещата на читателите с македонския писател Сашко Насев и романа му „Срещи с дявола“, представен като „балканска версия на „Майстора и Маргарита“. В същия час Катерина Хапсали ще раздава автографи на щанда на „Колибри“, а Габриела Манова, автор на поетичната книга „Навици“, ще бъде в шатрата на „Жанет 45“.

ИСТИНСКИТЕ ХОРА, ИЗМИСЛЕНИ ОТ КАТЕРИНА ХАПСАЛИ (ОТКЪС)

Край на деня ще постави представянето на „Винилови души“, книга с разкази от Цветозар Цаков, на сцената на Литературния кът от 19 ч. С думи за книгата ще се включи Марин Бодаков.

На 3 юни у на за прът път ще гостува португалският автор Афонсу Круш, автор на „Книгите, които погълнаха баща ми“ и „Куклата на Кокошка“. От 16 ч. той ще бъде в Литературния кът по покана на Португалския културен институт.

Час по-късно Хайри Хамдан ще се срещне с читателите си в шатрата на „Знаци“, за да раздава автографи за книгите си „Водните лилии на паметта“ и „Лешникови градини“.

В 18 ч. Гергана Панчева и поетичната ѝ книга „След дланите“ ще бъдат в Литературния кът. Гости на литературната среща са поетите Амелия Личева и Стефан Иванов.

Край на програмата за 3 юни слага представянето на поетичната книга „Есенен Великден“ от Петър Чухов в Литературния кът.

Петъчният 4 юни идва с премиерата на „Чакам в кафенето“, сборник с разкази от Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ към Столична община. Представянето ще се състои в кино „Кабана“ от 18 ч.

Вечерта е запазена за поезия – от 19 ч. в Литературния кът е представянето на „И скакалците сънуват“ от Александър Габровски, междувременно Росен Карамфилов ще бъде на щанда на „Жанет 45“.

В събота, 5 юни , Христо Карастоянов ще бъде в шатрата на „Жанет 45“ за среща с автограф от 11 ч., по същото време Виктория Бешлийска, авторката на хитовия роман „Глина“, ще бъде на щанда на „Софтпрес“.

Пред публиката ще бъде представен сборникът с разкази „Стъпки“, появил се след курс по творческо писане на Здравка Евтимова. Премиерата е от 16 ч. в Литературния кът.

По традиция на базара ще присъства и Георги Господинов, в 18 ч. в събота той ще очаква читателите си на щанда на „Жанет 45“.

„ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ“ НА ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ Е РОМАНЪТ НА ГОДИНАТА

В неделя шатрата на „Жанет 45“ отново ще бъде оживена – в 11 ч. на издателството ще гостува Бойка Асиова, час по-късно за автографи ще се спре Петър Чухов.

Първата българска манга ще бъде представена от автора си, художника Сатанасов. Читателите може да се запознаят със специфичните изисквания на жанра в Литературния кът от 16 ч.

Часове преди шатрите да бъдат събрани отново в очакване на лятната Алея на книгата, Мария Касимова ще очаква феновете си от 18 ч. на щанда на „Колибри“.

С пълната програма на Пролетния базар може да се запознаете тук. Всички събития са с вход свободен.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90