Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

С любов към „Бийтълс“ и Ленард Коен

Тони Палмър, майсторът на музикални документални филми, гостува в София

„Ленард Коен: Bird on a Wire” отвежда публиката зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата.  - С любов към „Бийтълс“ и Ленард Коен

„Ленард Коен: Bird on a Wire” отвежда публиката зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата.

Тони Палмър, един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми, ще гостува в България за предстоящия „София филм фест“. Британецът ще представи лично два от своите филми – единият посветен на „Бийтълс“, а другият на Ленард Коен, когото загубихме съвсем скоро.

Първият от проектите, които българската публика ще види, се дължи на незаслужено провалена през 70-те продукция. През 1976-а 20th Century Fox канят Сюзън Уинслоу да режисира музикалния документален филм All This and World War II, в който някои от най-известните соло изпълнители от 70-те, като Елтън Джон, Тина Търнър, Би Джийс, Питър Гейбриъл, Брайън Фери, Род Стюард и т.н., изпълняват кавъри на „Бийтълс“, към които са добавени кадри от филми на компанията, създавани през 40-те години на ХХ век, както и документален материал, свързан с Втората световна война.

При все че филмът е представен извън конкурсната програма в Кан, той претърпява тотален провал – и в очите на критиката, и според малобройните му зрители; разпространителската компания го изтегля от кината след втората седмица на екран и самото му съществуване е поставено под въпрос, тъй като голяма част от копията са унищожени. След като става толкова трудно откриваем (но не само по тази причина), All This and World War II придобива култов статус.

„Въпреки факта, че оригиналният филм от 1976 година беше (почти) унищожен, благодарение на безразличието и глупостта на първоначалния му дистрибутор, аз инстинктивно бях усетил, че основната идея, визуалният материал и – разбира се – музиката са прекалено добри, за да изчезнат завинаги!“, казва самият Тони Палмър.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Така и една осъвременена версия на идеята, наречена „Бийтълс и Втората световна война“ (The Beatles and World War II, 2016), ще бъде представена пред публиката в София лично от човека, влюбен в музиката на Четворката от Ливърпул, който приема реализирането на този проект за своя мисия.

В този филм Палмър представя „някои от оригиналните записи на кевър-версии на Бийтълс с добавени много нови, непоказвани до момента кадри, както и напълно различна музика”. Той посочва, че филмът съдържа откъси от информационни бюлетини с участието на Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил, Невил Чембърлейн, Джо Кенеди и Адолф Хитлер и поставя акцент върху съвременни събития и теми като войната в Сирия и бежанската криза.

Второто предложение от Палмър е „Ленард Коен: Bird on a Wire” – филм-ода и реверанс към спомена за уникалния поет, писател и музикант, който приключи земния си път в края на 2016 година. Филмът представя важни детайли от европейското турне на барда през 1972 г. – заснети, съхранени и пресъздадени от Тони Палмър, въпреки неговия прочутия спор с продуцентите на филма.

Лентата отвежда публиката зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата. Тони Палмър получава не само безпрецедентен достъп навсякъде, но и свобода да интерпретира заснетото, както намери за добре… Кинотворбата представя 17 от най-великите парчета на Коен, изпълнени по времето, когато певецът е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията, които съпътстват всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духът на времето…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах