Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

С малко, но бюджетът за култура расте

Догодина Министерството на културата ще харчи с близо 20 млн. лв. повече - за археология, нови книги, фестивали

„Бъдещето на Русенската опера ще е такова, каквото е на Националната опера, на Пловдивската опера. То е подсигурено от държавата“, гарантира Боил Банов. - С малко, но бюджетът за култура расте

„Бъдещето на Русенската опера ще е такова, каквото е на Националната опера, на Пловдивската опера. То е подсигурено от държавата“, гарантира Боил Банов.

С над 19 млн. лв. повече ще разполага културата през 2019 година, съобщи министър Боил Банов тази сутрин в предаването „Култура.бг“ и разказа как ще бъдат разпределени тези пари. Общият разход за културата догодина ще бъде малко над 188 млн. лв. Тази година спрямо 2017-а увеличението бе 16 млн. лв.

„Има ясна тенденция на подкрепа на българската култура, която е обозрима и която ще продължи“, отбеляза Банов.

В увеличението влизат обещаните 10% повече за заплати в културните институции и 20% увеличение на парите за училищата по изкуства, уточни министърът. Заложени са 2 млн. лв. „пари за дейност“, с които ще бъдат подпомогнати фестивали и програми, което е „огромно увеличение на фона на това, с което досега разполагахме“. По половин милион лева повече ще има за фонд „Култура“, за музеи и галерии и за сценичните изкуства.

Двойно е увеличението на парите за закупуване на нови книги за библиотеките – от 1 млн. лв. миналата година средствата стават 2 млн. лв.

Читалищата ще имат 13% увеличение на бюджета, общинските музеи, галерии и библиотеки ще получат с 10% повече от тази година, като за тях също са отделени „пари за дейност“.

За филмопроизводство ще се дадат 1,5 млн. над фиксираната през 2018-а сума, увеличение има и при парите за археология.

„Само преди две години цялата археология с консервация, реставрация и проучвания беше с бюджет общо 1 млн. лв. В момента и с това увеличение е 3,5 млн. лв.“, каза министърът.

Повече пари ще има и за Института за паметниците на културата, където финансирането ще се увеличи повече от два пъти, което включва възнагражденията на заетите в него, пари за дейност и за закупуване на съвременна техника, посочи министърът.

Запитан за проблема с Русенската опера, където дългът приближава 3 млн. лв. и трупата апелира той да им бъде заличен от държавата, според Боил Банов най-важното е, че проблемът не е художествен, а засяга само финансовия аспект на институцията – тоест можело да бъде разрешен. Но не каза дали ще опрости дълга на русенци. Няма да има смяна в ръководството на Операта, тъй като настоящият директор „има интересни идеи“.

„Бъдещето на Русенската опера ще е такова, каквото е на Националната опера, на Пловдивската опера. То е подсигурено от държавата“, гарантира Боил Банов.

Министърът заяви намерение България да участва в следващото Венецианско биенале и процедурите за това вече били задвижени, но ставало бавно и трудно. Досега страната ни е учставала само пет пъти на форума, който се провежда от 1895 г.

По Закона за меценатството също се работи, уверява Банов. Но „докато има такива пари по кутии за обувки, трудно можем да говорим за меценатство“, каза той, визирайки случая с откритите 10 млн. лв. с неизвестен произход в столичния хотел „Маринела“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90