Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

С мегафон към Кошлуков: Горан Благоев има право да задава неудобни въпроси

Само демокрацията може да опази вярата ни, заяви проф. Калин Янакиев на митинга пред БНТ в подкрепа на „Вяра и общество“ и неговия водещ (снимки)

Един от лозунгите на митинга пред БНТ. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - С мегафон към Кошлуков: Горан Благоев има право да задава неудобни въпроси

Един от лозунгите на митинга пред БНТ. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Тук сме в подкрепа на Горан Благоев, но и свободата на словото и вероизповеданията, споделиха присъстващи от множеството, събрало се в събота, 27 юни, пред БНТ, за да изрази съпричастие с водещия на предаването „Вяра и общество“. Срещу него генералният директор на БНТ Емил Кошлуков излезе с дълги обяснения пред Съвета за електронни медии в сряда, 24 юни. Кошлуков обвини Благоев в богохулство и в „злобни и клеветнически коментари за църковни водачи и държавни лица като премиера Бойко Борисов“.

Митингът в подкрепа на Горан Благоев бе насрочен в обичайния час, в който всяка събота започваше предаването – 14. В момента „Вяра и общество“ не върви, повторенията му – също. Присъстващите пред БНТ изразиха гнева си от отказанато право на Благоев да задава неудобни въпроси, подчертавайки, че всеки има право да се включва в дискусията за вярата. Изказванията на немалко от участниците бяха озвучени от мегафон, за да ги чуят и Емил Кошлуков, и останалите работещи в телевизията. Популярни лица от БНТ на протеста нямаше.

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Много от протестиращите се изказаха в подкрепа на Горан Благоев, скандирайки: „Не на цензурата“ и с възмущение: „Главният директор на БНТ си позволява да определя кой е християнин“, „Българската православна църква не е паметник на културата“… Издигнати бяха лозунги като „БНТ е обществена, а не църковна телевизия“, „Оставка за Емил Кошлуков, подкрепа за Горан Благоев“

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Сред участниците в митинга бе проф. Калин Янакиев, който заяви, че само демокрацията може да опази вярата ни.

Проф. Калин Янакиев. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Там бе и отец Паоло Кортези, споделяйки, че е имал удоволствието да участва във „Вяра и общество“, затова държи да изрази подкрепата си за Горан Благоев и отбеляза, че предаването е богатство за цялото общество. Сред присъстващите бе Ренета Инджова, служебен премиер (октомври 1994 – януари 1995).

Отец Паоло Кортези. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Отец Дионисий и Ренета Инджова. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Подписката за „Вяра и общество“ и неговия водещ събра 1300 гласа за една седмица, около 200 университетски преподаватели са заявили подкрепата си за Горан Благоев.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС