С мегафон към Кошлуков: Горан Благоев има право да задава неудобни въпроси

Само демокрацията може да опази вярата ни, заяви проф. Калин Янакиев на митинга пред БНТ в подкрепа на „Вяра и общество“ и неговия водещ (снимки)

Един от лозунгите на митинга пред БНТ. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - С мегафон към Кошлуков: Горан Благоев има право да задава неудобни въпроси

Един от лозунгите на митинга пред БНТ. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Тук сме в подкрепа на Горан Благоев, но и свободата на словото и вероизповеданията, споделиха присъстващи от множеството, събрало се в събота, 27 юни, пред БНТ, за да изрази съпричастие с водещия на предаването „Вяра и общество“. Срещу него генералният директор на БНТ Емил Кошлуков излезе с дълги обяснения пред Съвета за електронни медии в сряда, 24 юни. Кошлуков обвини Благоев в богохулство и в „злобни и клеветнически коментари за църковни водачи и държавни лица като премиера Бойко Борисов“.

Митингът в подкрепа на Горан Благоев бе насрочен в обичайния час, в който всяка събота започваше предаването – 14. В момента „Вяра и общество“ не върви, повторенията му – също. Присъстващите пред БНТ изразиха гнева си от отказанато право на Благоев да задава неудобни въпроси, подчертавайки, че всеки има право да се включва в дискусията за вярата. Изказванията на немалко от участниците бяха озвучени от мегафон, за да ги чуят и Емил Кошлуков, и останалите работещи в телевизията. Популярни лица от БНТ на протеста нямаше.

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Много от протестиращите се изказаха в подкрепа на Горан Благоев, скандирайки: „Не на цензурата“ и с възмущение: „Главният директор на БНТ си позволява да определя кой е християнин“, „Българската православна църква не е паметник на културата“… Издигнати бяха лозунги като „БНТ е обществена, а не църковна телевизия“, „Оставка за Емил Кошлуков, подкрепа за Горан Благоев“

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Сред участниците в митинга бе проф. Калин Янакиев, който заяви, че само демокрацията може да опази вярата ни.

Америка за България

Проф. Калин Янакиев. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Там бе и отец Паоло Кортези, споделяйки, че е имал удоволствието да участва във „Вяра и общество“, затова държи да изрази подкрепата си за Горан Благоев и отбеляза, че предаването е богатство за цялото общество. Сред присъстващите бе Ренета Инджова, служебен премиер (октомври 1994 – януари 1995).

Отец Паоло Кортези. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Отец Дионисий и Ренета Инджова. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Подписката за „Вяра и общество“ и неговия водещ събра 1300 гласа за една седмица, около 200 университетски преподаватели са заявили подкрепата си за Горан Благоев.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3