СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

SOS от яхтата, финансирана от Банкси

Екипажът на „Луис Мишел“ се е натъкнал на надуваема лодка, пълнеща се с вода, но не може да качи на борда си всички 130 души от там

Екипажът на „Луис Мишел“ е съставен изцяло от жени с опит в спасителните операции на бежанци. Снимка: Рубен Нойгебауер/Туитър - SOS от яхтата, финансирана от Банкси

Екипажът на „Луис Мишел“ е съставен изцяло от жени с опит в спасителните операции на бежанци. Снимка: Рубен Нойгебауер/Туитър

Спасителната яхта „Луис Мишел“, финансирана от британския графити артист Банкси, е напът да обяви „бедствено положение“ и се нуждае от спешна помощ от страна на европейската брегова охрана. Малкото корабче плава в Средиземно море в търсене на мигранти, опитващи се да стигнат до бреговете на Европа, за да им окаже помощ. На 28 август на борда имаше 89 души, но вчера екипажът е попаднал на още една лодка и сега помага на потъващ кораб с бежанци в близост до малтийските брегове. Екипажът е от 10 души и макар да е опитен в спасителните операции, мигрантите са повече, отколкото могат да поемат.

Вижте още: БАНКСИ С ТАЙНА СПАСИТЕЛНА ЯХТА ЗА БЕЖАНЦИ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

В петък яхтата е получила сигнал от патрулиращ хеликоптер, че в открито море е забелязана надуваема лодка, опасно препълнена с хора и пълнеща се с вода. „Луис Мишел“ е пристигнала навреме, за да раздаде спасителни жилетки на 130 души. На борда имало един мъртъв човек и няколко души с наранявания от изгоряло гориво.

В момента спасителната яхта се надява на помощ от европейските власти, които да позволят да акостират с бежанците. Пасажерите вече са подали сигнал на спешната линия, отворена специално за спасителни акции на бежанци в морето, последвало е обаждане и от борда на „Луис Мишел“, и от хеликоптера, който забелязал мигрантската лодка. Отговор не последвал нито от италианските, нито от малтийските власти, споделя екипажът на яхтата.

Яхтата побира 120 души на борда и понеже вече е качила 89, от новите са приети само хората с най-тежки травми. Останалите мигранти засега остават на борда на надуваемата повредена лодка.

„Не ги оставяйте да се превърнат в брой трупове. Свършете си работата и ги спасете“, отправят призив към властите от „Луис Мишел“.

Яхтата е боядисана в ярко розово и е изрисувана от Банкси – от едната ѝ страна се забелязва нов прочит на прочутия му графит „Момиче с балон“, само че този път момиченцето е със спасителна жилетка, а в ръцете си  държи пояс. 31-метровата моторна яхта плава под германски флаг, но е бивша собственост на френските митнически власти.

През 2020 г. над 500 бежанци са загубили живота си във водите на Средиземно море, но вероятно истинският им брой надвишава това число. На 26 август 45 души, сред тях и 5 деца, загинаха, след като двигателят на лодката им избухна край бреговете на Либия, съобщи ООН. Над 19 500 са пристигнали успешно до беговете на Италия или Малта само тази година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90