Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писмата на Дядо Коледа (Джон Р. Р. Толкин)

В продължение на 22 години той пише до децата си от името на добрия старец. За първи път четем тези писма на български (откъс)

За първи път на английски „Писма от Дядо Коледа“ излизат през 1976 г. – три години след смъртта на Толкин.  - Писмата на Дядо Коледа (Джон Р. Р. Толкин)

За първи път на английски „Писма от Дядо Коледа“ излизат през 1976 г. – три години след смъртта на Толкин.

Скъпи Дядо Коледа…

Почти няма дете, което да не е сядало на масата, да е подхващало химикалка и с грижливо прехапана устна да е изписвало тези думи, последвани от най-съкровените си желания за подаръци под елхата. Но колко са децата, които са получавали писмо от самия Дядо Коледа? И то всяка година? Ако вашият баща е Джон Р. Р. Толкин, със сигурност сте били късметлии – от 1920 до 1942-а той изпраща истории, подписани от Дядо Коледа, на своите наследници. Първо на Джон, сетне на Майкъл, Кристофър и Присила.

Сега за първи път ще четем тези писма на български език, в луксозно издание с твърди корици и факсимилета на някои от оригиналите. „Писма от Дядо Коледа“ („Колибри“, превод: Стела Джелепова) излиза на 9 декември.

Пликовете до децата на Толкин пристигали всяка Коледа – понякога посипани със снежен прашец, друг път с пощенски марки от самия Северен полюс; понякога пуснати през комина, друг път доставени от пощальона. Писмата на добрия старец били с разкривения почерк на писателя, със собствените му рисунки, с приключенията и пътешествията му по целия свят. Отначало Дядо Коледа живеел сам на Северния полюс със Северния полярен мечок, но с течение на годините край него станало навалица от снежните елфи, червените гноми, снежните хора, пещерните мечки, племенниците на Полярния мечок – Паксу и Валкотука, елфът Илберет.

В тях четем много повече от забавните истории на Дядо Коледа. Според някои изследователи на творчеството на Толкин, в писмата може да се открият мотиви и герои, които по-късно писателят ще развие в „Хобит“ (писан през 1937), „Властелинът на пръстените“ (писан от 1937 до 1949-а) и другите истории от епичната си сага от Средната земя.

За първи път на английски „Писма от Дядо Коледа“ излизат през 1976 г. – три години след смъртта на Толкин. Тогава колекцията е посрещната изключително радушно от читателите и критиката. Нанси Уилард от „Ню Йорк Таймс“ пише:

„Дядо Коледа живее. И никога не е бил по-весел, отколкото на тези страници“.

А Тери Пратчет казва за книгата:

„Всички деца, чиято отвореност към нови светове не е била попарена досега с комиксови герои и просветени учители, ще се влюбят в тази книга“.

Предлагаме ви откъс от „Писма от Дядо Коледа“ на Джон Р. Р. Толкин.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах