Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Саачи“ покри две картини след оплакване от мюсюлмани

Произведенията съчетават свещени текстове от Корана с голи женски тела

 - „Саачи“ покри две картини след оплакване от мюсюлмани

Галерия „Саачи“ в Лондон, една от водещите културни институции в сферата на съвременното изкуство, покри картини от изложба, след като мюсюлмани подадоха оплакване, че са богохулствени. Галерията е домакин на новите творби на артиста SKU, който решава да съчетае свети арабски текстове с нарисувани женски голи тела, съобщава „Гардиън“.

Двете „проблемни“ картини остават да висят в „Саачи“, но не са достъпни за ценителите – покрити са с платно. Творбите изобразяват част от оригиналния арабски текст на Шахада, един от петте стълба на исляма, който използва извадка от Корана за засвидетелстване на вярата пред Бога. Буквите служат за фон на голи женски тела, а композицията на картините е замислена така, че да наподобява американското знаме.

Галерията, основана от рекламния магнат Чарлс Саачи, не изпълни настояването на някои посетители да свали двете картини с аргумента, че посетителите трябва да извлекат сами за себе си изводи от изкуството на SKU.

Въпреки това, самият артист предлага компромисен вариант – и моли институцията двете произведения да не бъдат сваляни, но в знак на уважение на оплакванията да бъдат покрити с платно.

Това изглеждаше като уважително решение, което поражда дебат за свободата на изразяване срещу правото човек да не бъде обиждан“, коментира SKU в изявление за „Сънди таймс“.

От „Саачи“ казват, че „напълно подкрепят“ свободата на артистичното изразяване.

Но галерията също така цени искреността на оплакванията, направени срещу тези работи, и подкрепя решението на автора да ги покрие до края на изложбата“, казва се още в изявлението до вестника.

SKU е псевдоним на артист, базиран в Лондон. Названието идва от инвеститорския термин „stock keeping unit“ (баркод, позволяващ на търговците да проследяват движението на стоките си). Артистът не използва социални мрежи и не се изявява публично. Изложбата му Rainbow Scenes според него „изследва как ние, като индивиди, сме подчинени на по-широки културни, икономически, морални и политически сили в обществото“.

Сред проблемите, които експозицията засяга, са още „отпечатъкът на тези сили лично върху нас, докато абсорбираме подобни влияния в умовете и телата си“; „промотирането на ценности и символи на пропаганда“, както и окуражение към публиката да „рестартира света“.

Изложбата гостува на галерията от средата на април и приключи на 5 май.

Предишни опити да се покриват произведения на изкуството най-често срещат критика. Силна бе обществената реакция след като летището в Единбург реши да покрие картина на Пикасо с голо женско тяло. Миналата година скандал избухна сред посетителите на викторианското имение „Крагсайд“ в Нортъмбърланд, след като тръстът на имението покри всички произведения, изобразяващи мъже, в чест на Маргарет Армстронг – съпруга на индустриалист от XIX в.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg