Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събарянето на паметника пред НДК блокирано

Авторът Валентин Старчев заведе дело срещу Столична община

Творческите съюзи заплашиха, че ще направят жива верига около паметника пред НДК, ако Столична община започне събарянето му. Снимки: Румен Добрев - Събарянето на паметника пред НДК блокирано

Творческите съюзи заплашиха, че ще направят жива верига около паметника пред НДК, ако Столична община започне събарянето му. Снимки: Румен Добрев

Демонтирането на паметника пред НДК е блокирано. Авторът на монумента „1300 години България“ проф. Валентин Старчев е завел дело срещу Столична община, съобщи самият той на пресконференция в сряда в БТА. Скулпторът не приема решението на Общината от 18 декември 2014-а за премахването на творбата, а части от нея да бъдат експонирани в Южния парк. Докато не се произнесат магистратите, паметникът няма да бъде местен. Според запознати, процедурата може да продължи около две години.

„Ако някой днес не разбира този паметник или не може да си обясни защо е такъв, ще му кажа, – заяви на пресконференция днес в БТА Валентин Старчев. – Когато общината разсъждава върху вида на монумента, върху това харесва ли се, или не, и прочие въпроси, би трябвало преди всичко да се запознае с постиженията на авторите, както и с моето творчество, защото аз имам още няколко паметника с определена посока на развитие, с определена концепция, която съм се мъчил да включа, и с която архитектите са се съгласили, работили сме заедно докрай.

V_Starchev10

„Преди 1989 г. паметникът се пазеше, никой не можеше да открадне нищо от него“, твърди проф. Валентин Старчев.

Искам да обърна внимание на едно изказване на г-н Чобанов (бел. ред. – зам.-кметът Тодор Чобанов) преди няколко дни за това, че паметникът още от първия ден се руши. Това не е вярно. Паметникът но 1989 г. се пазеше и никой не можеше нищо да открадне от него, да го драска, да се гаври с него.

След 1989 г. монументът беше абсолютно изоставен. Върху него започнаха да се разиграват игрите на нашите мургави братя. Те го ограбиха целия, свалиха цялата пластична част, облицована с медни ламарини, откраднаха всички железа и се наложи общината да сключи един договор, за да смъкне облицовката, която в един ъгъл започна да се разваля. Петното беше изчистено, за да не продължи ерозията. След това Общината нае фирма, която смъкна цялата облицовка на паметника, за да запази гражданите и децата, които се въртят там, да не стане някой неприятен инцидент. И продължи директно да руши паметника – смъкна големите панели, които закриваха конструкцията и я оголиха. Тези панели бяха тежки – по 2-3 тона и не представляваха никаква заплаха. Разбиха цялото околовръстно развитие на паметника, което беше като парапет – с едни блокове 60 на 60 сантиметра, дебелина 40 сантиметра и тежаха по половин тон, стъпили на здрава основа. Разби се цялата вътрешна част, а накрая и една козирка – докараха най-силните машини, за да я разрушат. В. „Преса“ показа със снимки как общината кърти паметника.

Така че нека сме наясно дали монументът сам се разпада или умишлено се руши.“

Ако Столична община не отмени решението си да демонтира паметника „1300 години България“, творческите съюзи у нас се готвят да излязат на протест.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg