Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събарят 3 сгради над амфитеатъра в София

Гьоте институт остава в центъра на римската арена

Арена ди Сердика се намира в сърцето на днешна София. - Събарят 3 сгради над амфитеатъра в София

Арена ди Сердика се намира в сърцето на днешна София.

Поне 3 сгради ще бъдат съборени, за да бъде показано величието на амфитеатъра на римска Сердика. Това предвижда проектът за устройствен план на центъра на София, представен вчера от главния архитект на столицата Петър Диков и зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов. Столична община планира да превърне антиката в лятна сцена.

Проектът за устройствен план на центъра на София предвижда отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът, и бутане на сградите над него. Според общинарите планът е консервативен и ще има минимална намеса в градската среда и никакво ново строителство.

По думите на Петър Диков, древното спортно съоръжение навремето е било второ по големина след Колизеума в Рим в европейската част на империята и трето в останалата част след Ефес, днешна Турция. Амфитеатърът в Сердика е имал 25 хил. места, а този в Пловдив е бил с 2400.

Каменен афиш на гладиаторските битки в амфитеатъра на Сердика.

Каменен афиш на гладиаторските битки в амфитеатъра на Сердика.

„Грешките, допуснати по отношение на амфитеатъра, отчасти са поправими. Много се надяваме НЕК и държавата да прехвърлят на общината този имот. Ще го обследваме, развиваме и превърнем в първостепенна атракция”, обясни д-р Тодор Чобанов.

За да бъдат реставрирани античните останки, ще се наложи да бъдат бутнати две сгради близо до бул. „Дондуков”, както и строежът в имота на НЕК, замразен при откриването на амфитеатъра. В процеса на проучване ще се реши възможно ли е да се запази сградата на „Гьоте институт”, който също е паметник на културата. Той се намира в средата на арената и е възможно да се запази като скеле. Любопитно е каква ще бъде съдбата на хотел „Арена ди Сердика“, под който се намира част от амфитеатъра.

Столична община започна преди дни проучвания в т.нар. Константинов квартал в района на храма „Света Неделя“. Там преди около 2 хил. години се е намирал форумът на Сердика, в близост е бил дворецът на Константин Велики. Целият район е осеян с антични останки – в градинката на хотел „Рила” учените предполагат, че се намира югоизточната кула от крепостната стена на римския град, а под градинката при Дома на покойника лежат антични гробници.

Sveta Sofia

Проект на реконструкция на площада около „Света Неделя“, след като бъдат разкопани античните пластове.

Архитект Петър Диков обясни, че при изготвянето на плана за първи път е било извършено заснемане на всички дървета не само в общественото пространство, но и в поземлените имоти, за да може всяко да бъде запазено при промените.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg