Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Събарят дома на генерал Рачо Петров на „Дондуков“

След сигнал Министерството на културата спря работата на багера

26 декември 2017-а, багер срути една от стените на къщата на бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“. Снимки: Министерство на културата - Събарят дома на генерал Рачо Петров на „Дондуков“

26 декември 2017-а, багер срути една от стените на къщата на бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“. Снимки: Министерство на културата

Багер събаря сградата на ъгъла на столичния бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“, съобщиха във вторник, 26 декември, граждани във Фейсбук. Къщата в миналото е била дом на генерал Рачо Петров и неговите наследници – и от дълги години е руина, обитавана от наркозависими и бездомници. В следобедните часове на деня събарянето ѝ бе спряно за проверка от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата, съобщиха от висшето арт ведомство.

За премахването на развалината на „Дондуков“ № 20 има решение на общинската дирекция по строителен контрол от 2013-а. А за събарянето на 26 декември 2017-а е избран официален почивен ден на Коледа, но кой е поръчителят, наел багера – все ще не е известно.

Генерал Рачо Петров, смятан за близък с княз Фердинанд, е оглавявал две правителства – първият път е бил министър-председател на временното 21-о правителство от 25 януари 1901 г. до 4 март 1901 г., а вторият – 26-ото правителство от 19 май 1903 г. до 4 ноември 1906 г. Домът му на бул. „Дондуков“ е национализиран след 1944 г.

По думите на един от наследниците на Рачо Петров – негов съименник, бивш зам.-министър в кабинета на Филип Димитров – изречени през октомври в днес вече спряното предаване „Честно казано“ на Люба Кулезич, за имота се водят съдебни битки повече от 20 години.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3