Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събарят дома на генерал Рачо Петров на „Дондуков“

След сигнал Министерството на културата спря работата на багера

26 декември 2017-а, багер срути една от стените на къщата на бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“. Снимки: Министерство на културата - Събарят дома на генерал Рачо Петров на „Дондуков“

26 декември 2017-а, багер срути една от стените на къщата на бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“. Снимки: Министерство на културата

Багер събаря сградата на ъгъла на столичния бул. „Дондуков“ и ул. „Бенковски“, съобщиха във вторник, 26 декември, граждани във Фейсбук. Къщата в миналото е била дом на генерал Рачо Петров и неговите наследници – и от дълги години е руина, обитавана от наркозависими и бездомници. В следобедните часове на деня събарянето ѝ бе спряно за проверка от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата, съобщиха от висшето арт ведомство.

За премахването на развалината на „Дондуков“ № 20 има решение на общинската дирекция по строителен контрол от 2013-а. А за събарянето на 26 декември 2017-а е избран официален почивен ден на Коледа, но кой е поръчителят, наел багера – все ще не е известно.

Генерал Рачо Петров, смятан за близък с княз Фердинанд, е оглавявал две правителства – първият път е бил министър-председател на временното 21-о правителство от 25 януари 1901 г. до 4 март 1901 г., а вторият – 26-ото правителство от 19 май 1903 г. до 4 ноември 1906 г. Домът му на бул. „Дондуков“ е национализиран след 1944 г.

По думите на един от наследниците на Рачо Петров – негов съименник, бивш зам.-министър в кабинета на Филип Димитров – изречени през октомври в днес вече спряното предаване „Честно казано“ на Люба Кулезич, за имота се водят съдебни битки повече от 20 години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg