Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събарят незаконно един от изгорелите тютюневи складове в Пловдив

Министър Велислав Минеков замина спешно за града

Тютюневите складове в Пловдив. Снимка: Снимка: Емил Георгиев/Архив на „Площад Славейковѝ„ - Събарят незаконно един от изгорелите тютюневи складове в Пловдив

Тютюневите складове в Пловдив. Снимка: Снимка: Емил Георгиев/Архив на „Площад Славейковѝ„

За незаконно събаряне на още един от тютюневите складове съобщиха пловдивчани в социалните мрежи. Новината провокира министъра на културата проф. Велислав Минеков да отпътува спешно за Пловдив.

Архитект Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България написа във Фейсбук сигнал какво се случва днес в Пловдив. Тя призова Велислав Минеков да реагира на събарянето на изгорялата сграда от тютюневите складове на ул. „Г. М. Димитров“.

„В момента НЕЗАКОННО събарят един от изгорелите тютюневи складове – този на ул. „Г. М. Димитров“ – пише арх. Бакалова. – Като част от ДЕКЛАРИРАН групов паметник на културата, складът е под защита по силата на Закона за културното наследство. Събарянето му е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията.

Питам защо Кметът на Европейската столица на култрата одобрява документи за събаряне на културно наследство, част от одобрението на Пловдив за културна столица? Ще има ли политическа отговорност за този вандализъм?

Питам защо служебният миистър на културата не всключи в днешния дневен ред на специализирания експертен съвет ШЕСТ склада, включително и този, за получаване на статут, който ги защитава?

Питам къде е президентът на Република България, чието назначение е министърът на културата, и ще понесе ли отговорност за действията му?

И питам още в качеството му на върховен главнокомадващ, президентът съзнава ли, че културното наследство е част от националната сигурност? Защото единствено то формира чувство за национална идентичност.

Битката за тютюневия град не е битка за сгради, а битката на обществото ни за законност. Общество срещу мафия. Чия страна избирате, г-н Радев? А вие, г-н Минеков? На чия страна ще застанатете вие, които ръководите РДНСК, МВР и Инспектората за опазване на културното налседство? И ще остане ли какво да се защитава, докато решите?

Аз знам на чия страна съм и затова заставам пред багерите.

Вие какво решавате? Пловдичани, нека всеки който вярва, че битката между обществото и мафията не е приключила, да застане до мен днес и сега.“

Вижте още: ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА СМЪРТ НА ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС