Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събарят останки от Берлинската стена

Исторически бункер трябва да бъде срутен заради строежа на велоалея и път

Някога западналата "Кьопеникер Щрасе" днес става все по-апетитно място. - Събарят останки от Берлинската стена

Някога западналата "Кьопеникер Щрасе" днес става все по-апетитно място.

Четвърт век след падането на Берлинската стена, в Германия все повече нараства грижата в обществото да съхранени последните останки от това историческо съоръжение, бивш символ на Студената война, пише Франс прес.

На южния бряг на Шпрее, реката, която преминава през Берлин, все още стои 18-метров участък от Стената, покрит с графити, силно осветен и настръхнал от бариери, опасани с бодлива тел. На няколко крачки оттам е бункерът, подслонявал 3 от 26-те поста на източногерманската брегова охрана, откъдето войниците са стреляли по бегълците, опитали се да преминат с плуване от другата страна на реката. Там все още стои спешен телефон от 60-те години, а мухлясали спасителни жилетки висят на стената. Този участък от стената е свидетелство за епоха, в която Източна Германия беше готова да застреля собствените си граждани, опитали се да намерят свобода на запад.

След десетки години разруха, съседната „Кьопеникер Щрасе“ днес е апетитно място, на което инвеститорите планират да построят луксозни сгради с изглед към реката. Управата на Берлин ясно заяви намерението си да разчисти района с цел изграждането на велосипедна алея и път.

Проектът накара 56-годишния културовед Еберхард Елферт да основе инициативен комитет за натиск, наречен „Луизе Норд“ (по името на предвоенния квартал Луизенщат), чиято цел е да бъдат запазени останките от Стената.

Случаят напомня за битката около прочутата галерия Ист Сайд, най-дългият запазен участък от Стената, изцяло покрит с рисунки на художници. През 2013 г. проект, застрашаващ част от галерията, предизвика широка мобилизация на видни личности от цял свят. Сред тях беше и Дейвид Хаселхоф, инициатор на историческия концерт от декември 1989 г., за сцена на който послужи падащата Стена.сто.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg