Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събират пари от деца за разходите на руските войници в Украйна

Ученици шият униформи и застилат легла за мобилизирани

Децата са важен обект на милитаристичната култура, налагана в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Събират пари от деца за разходите на руските войници в Украйна

Децата са важен обект на милитаристичната култура, налагана в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Събират пари от руски ученици, за да финансират войната, съобщава „The Moscow Times”. В областните училища в Подмосковието се организират ученически празници, на които да се събират пари за войниците на фронта. Документът е публикуван от родители на деца в началните класове.

Събитията са планирани за 17 февруари 2023 г., обявени са като училищно празнуване на „Масленица” – руския вариант на Заговезни. Децата от първи до четвърти клас ще бъдат „приобщавани към патриотизма и традициите” и ще проведат базар, на който ще се продават печива и сувенири. Спечелените пари, които обикновено се използват за училищни събития, този път ще бъдат изпратени за фронта, се казва в документа.

В други руски райони тази тенденция продължава вече няколко месеца под различна форма. През октомври ученици от шести до десети клас в няколко града в Сибир са шили униформи за войници. През септември момичета от гимназии в Пенза са били освободени от училище, за да застилат легла за мобилизирани. Ден преди това момчетата са били изпратени да сглобят тези легла.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg