Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събират съкровища от 40 музея за председателството

Първият Салон на музеите в НДК отваря на 3 март и е с вход свободен

Салонът на музеите ще отвори врати за посетители на националния празник 3 март и ще остане в Двореца на културата до 5 март. Снимка: Емил Л. Георгиев - Събират съкровища от 40 музея за председателството

Салонът на музеите ще отвори врати за посетители на националния празник 3 март и ще остане в Двореца на културата до 5 март. Снимка: Емил Л. Георгиев

Много от най-впечатляващите експонати от софийски и регионални музеи ще бъдат изложени в обща експозиция в НДК, наречена Салон на музеите. Събитието ще отвори врати за посетители на националния празник 3 март и ще остане в Двореца на културата до 5 март. Входът е свободен, стига да не е в дните с ограничен режим на достъп в Двореца.

Събитието, което се провежда за пръв път, ще представи заедно около 40 музея и няколко галерии от всички краища на България. Ще бъдат показани както автентични експонати, така и реплики – оригинални съдове за добиване и съхранение на розово масло, реконструкции на облика на тракийската принцеса и цар-жрец, макети в реални размери на мамут, рибата моруна и Плаваща воденица… Ще бъде отделено внимание и на археологическия резерват Сборяново, част от който е Свещарската гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО.

Салонът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и се очаква да бъде разгледан от министрите на културата на 28-те държави-членки на ЕС, от тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия.

„Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт”, коментира инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На 26 февруари в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство“ с участието на директори на музеи, учени и археолози.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах