Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събират украински книги за украински деца

Търсят най-добрите автори и най-интересните истории, които биха казали на своите читатели „Не падай духом и ще спечелиш!“

Над 25 хил. украински деца в момента са в България, според официалната статистика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Събират украински книги за украински деца

Над 25 хил. украински деца в момента са в България, според официалната статистика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дари книга за украинско дете“ е най-новата инициатива на Фондация „Книги и деца“ и културното пространство „FOX book café“ у нас, подкрепена от Украинския институт за книгата, Министерството на външните работи на Украйна, Министерството на културата и информационната политика на Украйна и Посолството на Украйна в България под патронажа на първата дама на Украйна Олена Зеленска.

„Книга на украински за децата, които принудително са станали бежанци, за да се спасят от войната, ще бъде извор на забавление и приятел. Тази книга ще попълни и семейната библиотека, когато детето и семейството му ще могат да се завърнат у дома. Със сигурност такава книга ще се помни дълго време. Затова избираме най-добрите автори, най-интересните истории, които биха казали на своите читатели: „Не падай духом и ще спечелиш!“, казват инициаторите на кампанията.

По официални данни в България има над 25 хил. украински деца. Книгите ще бъдат дарени на деца в София, Варна, Бургас, Пловдив и други градове, както и на регионални библиотеки, за да създадат „украински рафтове за книги“.

Фондацията „Книги и деца“ и културното пространство „FOX book café“ вече издадоха и разпространиха 2500 книги на издателство „Чорни вивци Арт“ за временни преселници от Украйна, правата на книгите бяха предоставени от нейния директор Христя Венгринюк. Издаването на книгите стана възможно с даренията на стотици хора и с подкрепата на издателство „Сиела“, осигурило финансова и логистична подкрепа.

Към днешна дата още осем украински издателства са предоставили своите книги за безплатно отпечатване и разпространяване.
Инициативата има нужда и от финансовата подкрепа на доброволци. За целта могат да бъдат дарени средства по банковата сметка на Фондация „Книги и деца“:

Фондация „Книги и деца“
Обединена българска банка
IBAN BG66UBBS80021016698750
UBBSBGSF

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС