Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събитията днес, 138 г. след Освобождението

От 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за Освобождението. Снимка: Емил Георгиев - Събитията днес, 138 г. след Освобождението

От 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за Освобождението. Снимка: Емил Георгиев

България празнува 138 години от Освобождението. Датата ще бъде отбелязана с поредица от прояви в столицата и в страната. Специално място е отредено и на културата – в няколко музея в София, включително Националния исторически и БГ Лувъра, учениците влизат безплатно днес. А в зала „България“ през целия ден тече музикална програма с класика, джаз и фолклорна музика.

От 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за освобождението. От 10,40 часа литийно шествие ще се отправи от храма към паметника на Цар Освободител, където ще бъдат положени венци и цветя. От 11,00 часа, Негово Светейшество ще вземе участие в официалната церемония по вдигане на знамената при паметника на Незнайния воин.

В 11 часа началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и неговият заместник генерал-майор Пламен Атанасов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин.

Час по-късно, от 12,00 часа, по повод Националния празник, пред сградата на Президентството в столицата ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

От 11,45 ч., пред Паметника на българския опълченец ще се проведе Тържествено честване на Националния празник на Република България – 3 март, организирано от Столична община, Фондация „Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”. В програмата ще участват Вокален ансамбъл „Аноним” и квинтет „София” – медни духови инструменти, Александра Борисова – ученичка в трети клас на Лицея за изучаване на италиански език и култура, както и абсолвентът от Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – Йордан Марков.

На площада пред Народното събрание вечерта, от 18,30 часа, ще се състои и тържествена заря-проверка. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Култура на 3-и март

Много музеи и галерии в София и страната дават ден на отворените врати за Освобождението.

В Националния военно-исторически музей всички влизат безплатно – а днес едва за трети път през последните 15 години там се показва една от светините на българската държава, оригинала на Самарското знаме.

Свободен е входът и в Националния исторически музей. Без такса ще влизат ученици и учители в други седем културни института в страната. Това са Националната галерия в София, Националния политехнически музей, София, Националния музей „Земята и хората” – София, Националния литературен музей – София, Националния музей „Шипка – Бузлуджа” в Казанлък, Музея „Христо Ботев“ – Калофер, Музея „Васил Левски” – Карлово.

Вижте още: ВХОД СВОБОДЕН ЗА УЧЕНИЦИ В 8 МУЗЕЯ НА 3 МАРТ

Любителите на музиката могат да изживеят празника чрез любимото си изкуство. В продължение на 11 часа, от 11 до 22 часа днес, в зала „България“ ще се проведе събитието „Обичам българската музика“. Публиката ще види и чуе на живо състави с ярко сценично присъствие като Софийската филхармония, НФХ „Светослав Обретенов”, София Квартет и съставите на Столична община – Софийски солисти, Софийски духов оркестър, Джаз формация „София”, Хор „Св. София”.

Изпълнения ще има още от Хор „Космически гласове”, Дамски камерен хор „Ирина Щиглич“, Оркестъра за народна музика на БНР, солисти от Джазбенда на БНР, ДФА „Филип Кутев”, Представителен духов оркестър на МВР, Детски хор „Пим-пам”, вокална група „Авигея”, Хор „Христина Морфова”, Камерна формация „Те Деум Адорамус”, Симо Лазаров, състави от НБУ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и много други солисти и ансамбли.

Влизането на всички събития става срещу билет на цена от 6 лева.

Вижте още: ОСВОБОЖДЕНИЕ С 11 ЧАСА МУЗИКА В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС