Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Маймуна, Бегбеде и Гарт Грийнуел

Събитията в двореца през седмицата

Радена Вълканова в един от най-абсурдните образи във филма „Маймуна“. - НДК: Маймуна, Бегбеде и Гарт Грийнуел

Радена Вълканова в един от най-абсурдните образи във филма „Маймуна“.

Предстоящи събития в НДК
(4 – 9 октомври)

„CREAtorium – лабиринт в лабиринта” в НДК е интерактивен site specific спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови). Представление има на 4 октомври от 18 часа.

Една от най-екстравагантните фигури на френския артистичен свят – Фредерик Бегбеде ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври (сряда) в Зала 1 на Националния дворец на културата. Френският писател, режисьор, продуцент и литературен критик пристига в София на 5 октомври, за да открие фестивала с прожекцията на своя филм – „Идеалът”. Сценарият е базиран на един от големите му бестселъри – „Помощ, простете”, издаден и на български език. Церемонията ще се състои от 19:00 часа.

Стройко 2000 – най-голямото специализирано търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане, което се провежда в България от 1993 година. Предлаганите стоки, продукти и услуги, обхващат целия спектър в бранша – от проучване, проектиране и инвестиране, през грубия строеж, довършителните дейности и обзавеждането, до най-дребни детайли от интериора, екстериора и ландшафта. Изложението е от 5 до 9 октомври (сряда – неделя) от 10:00 до 20:00 часа на етажи 0-3.

В събота (8 октомври) в Зала 1 от 19:00 часа за първи път в България гостува „Флекс балет Русия“. Балансът от съвременна музика, танц и невероятно светлинно 3D шоу от ново поколение е единствен по рода си и няма аналог в Русия и Европа. Вплели в своите хореографии нотки от класическия руски балет, движения от китайски древни бойни изкуства, танго, валс и още много в представлението „Елементи“.

Литературен клуб „Перото“

На 4 октомври (вторник) от 19:00 часа ще се проведе премиера на книгата „Съюзнически размисли за България през Втората Световна война”. Тя представлява сборник от документи от Националните Архиви на САЩ, повечето от които се публикуват за първи път и представят непознати досега страници от историята на XX век, свързани с плана България да бъде откъсната от Оста и да назначи просъюзническо правителство. Документите, които заемат над 750 страници, заедно с увод от американския историк д-р Алфред Бек и статия от г-н Лъчезар Тошев, разкриват нови факти и събития със значителен принос към историята на отношенията между България и САЩ.

Премиера на „Каквото ти принадлежи“ на български ще се състои на 4 октомври (вторник) от 20:30 часа. Романът ще бъде представен в присъствието на Гарт Грийнуел, който пристига по покана на Къща за литература и превод. Преводач е Надежда Радулова, редактор е Димитър Кенаров, а художественото оформление на Пeтр Шпонкап. Издава Black Flamingo Publishing.

Литературна вечер с „Криминалните сюжети на Павлина Павлова” ви очаква на 5 октомври (сряда) от 17:30 часа.

В сряда (5 октомври) от 20:30 часа ще се състои коктейл за откриването на кино-литературен фестивал Cinelibri в присъствието на Фредерик Бегбеде.

На 6 октомври (четвъртък) от 19:00 часа Ралица Генчева ще представи лично стихосбирката „Този път, за да ме чуеш“ с литературно четене.

„Милост за приятелите“ – откровен роман, който се вглежда в съдбата на една обикновена момчешка банда от малко градче край морето. Една социално чувствителна книга, която започва като поглед през ключалката, за да разкрие неочакваната панорама на обещаното, но неслучило се по очаквания начин бъдеще. Заповядайте на представянето на книгата на Силвия Томова в петък (7 октомври) от 18:30 часа.

В петък (7 октомври) от 21:00 часа ще бъде представена книгата „Арсен Венгер” на Джон Крос. Събитието е организирано от фенклуба на Арсенал в България.

Поетично-музикално представление СътвоРиМи ще се случи в събота (8 октомври) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

В неделя (9 октомври) от 08:00 до 13:00 часа Nivea Crème организира кампания в подкрепа на SOS детски селища.

Литературен клуб „Перото“ продължава с инициативите посветени на най-малките читатели. На 9 октомври (неделя) от 11:00 часа започва втория сезон на Четенето е сладко: Напиши ми книга.

Кино „Люмиер“

04 октомври (вторник)

19:00 – „Ричард III“ (Richard III), реж. Ричард Лонкрейн

С участието на Йън Маккелън, Анет Бенинг, Кристин Скот Томас, Джим Бродбент, Робърт Дауни-син и Маги Смит

Великобритания, 1995, 104 мин.

Берлинале – „Сребърна мечка” за режисура (поделена); Европейска филмова награда за най-добър актьор на Йън Маккелън; 2 награди БАФТА – за сценография и костюми; 3 номинации за БАФТА – за най-добър британски филм, актьор на Йън Маккелън и адаптиран сценарий; Номинация за „Златен глобус” за драматичен актьор на Йън Маккелън; 2 номинации за “Оскар” – за сценография и костюми

21:00 – „Маймуна“, реж. Димитър Коцев-Шошо

С участието на Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Александра Костова и Радина Боршош

България, 2016, 95 мин.

05 октомври (сряда)

18:30 – „Маймуна“, реж. Димитър Коцев-Шошо

С участието на Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Александра Костова и Радина Боршош

България, 2016, 95 мин.

20:15 – „Голямото плискане“ (A Bigger Splash)

С участието на Ралф Файнс, Дакота Джонсън и Тилда Суинтън в

Италия-Франция, 2015, 125 мин.

06 октомври (четвъртък)

19:00 – „99 франка“ (99 Francs), реж. Ян Кунен

Кино-литературен фестивал „CineLibri”

Франция, 2007, 102 мин.; по романа на Фредерик Бегбеде, Специален гост – Фредерик Бегбеде


Цени на билетите за CineLibri – 10/8 лв.

Цени на билетите за Маймуна, Ричард III ­– 8/6 лв.

Цени на билетите за Голямото плискане – 6/4 лв.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах