Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Васко Василев и Иржи Менцел, строго охранявани влакове

Събитията в Двореца на културата през седмицата

Концертът на Васко Василев в София е на 14 октомври в зала 1 на НДК. Снимка: Емил Георгиев - НДК: Васко Василев и Иржи Менцел, строго охранявани влакове

Концертът на Васко Василев в София е на 14 октомври в зала 1 на НДК. Снимка: Емил Георгиев

Предстоящи събития в НДК
(11 – 16 октомври)

CREAtorium – лабиринт в лабиринта” в НДК е интерактивен site specific спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови). Представления: 11 и 12 октомври от 18:00 часа.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса”, предназначен за деца на 2 и 3 годишна възраст и техните родители, ще се проведе на 12 октомври (сряда) от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

На 12 октомври (сряда) от 18:30 часа на Етаж 3 – център ще бъде открито петото издание на фотоконкурса „Благотворителността през обектива“ на Български дарителски форум и фондация BCause. Фотосите могат да бъдат видяни до 20 октомври.

Няколко месеца след концерта си в „Арена Армеец”, Васко Василев обяви нови 12 концерта в България. В София го очакваме на 14 октомври (петък) от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца на културата. Концертите са обединени в темата от фламенкото и испанската музика, а освен Васко Василев на сцената ще бъдат и част от членовете на испанската група „Чамбао” – Тони Кантеро (китари), Тони Ромеро (пиано) и Хуан Ередия (перкусии).

На 15 октомври (събота) от 09:00 часа в Зала 6 ще се проведе есенното издание на DigitalKidz. То ще бъде посветено на технологиите в образованието на 21 век, възможностите за развиване на въображението, родителският контрол и защитата в интренет.

Литературен клуб „Перото“

Във вторник (11 октомври) от 18:00 часа среща си дава Клубът на българските писателки. Тема на тяхната дискусия ще бъде „Влиянието на съвременните писатели“.

Ателие за творческо писане на сценарий по книга с Арнон Грюнберг, очаква всички дошли в „Перото“ на 12 октомври (сряда) от 21:00 часа. Събитието е част от Cinelibri.

В четвъртък (13 октомври) от 19:00 часа Мартин Колев ще представи своята книга „Микро”.

Авторът на трилогията „Кръглата риба“ се завръща след петгодишно мълчание с мащабен роман, който, на границата на психологическия трилър и антиутопията, излиза извън стандартната представа за българска литература – „Последната територия“ на Момчил Николов ще бъде представена на 14 октомври (петък) от 19:00 часа.

Отбелязване на 60-годишнината на международната организация на журналистите и писателите, които пишат за туризъм – Fijet, ще се състои на 15 октомври (събота) от 15:00 до 18:00 часа.

Второ издание на Софийския фестивал за камерна музика Аджитато’ 2016 ще направи своето официално откриване на 15 октомври (събота) от 19:00 часа. Събитието е под надслов „Независимите артисти – наръчник за оцеляване“.

Ателие за творческо писане на сценарий по книга с Иржи Менцел, очаква всички изкушени от високото кино в „Перото“ в събота (15 октомври) от 21:00 часа. Добре е да сте сте гледали преди това филмите „Аз обслужвах английския крал“ и „Строго охранявани влакове“. Събитието е част от фестивала Cinelibri.

ДНК
Пространство за съвременен танц и пърформанс

iFeel2

*MELK PROD.

11 октомври |вторник | 19:30 ч.

 Участват: Марко Беретини, Мари-Каролин Хоминал, Самуел Паянд

iFeel2 е втората част от трилогията на Марко Беретини, създадена заедно с Мари-Каролин Хоминал и Самуел Паянд. Спектакълът показва мутациите, развитията, метаморфозите на индивидуалния и социалния „балон“. „Има нужда да се попита още веднъж: Защо сме тук на земята?“, казва Беретини. Теоретичната база на представлението преминава през текстове на немския философ Петер Слотердайк и Карл Юнг.

Музиката в спектакъла е на описаната като: електропоп и експериментална  музикалната група Summer Music. Нейни единствени членове са Марко Беретини и Самуел Паянд. Двамата създават Summer Music напълно спонтанно през 2009 г., когато Беретини получава предложение да открие нов фестивал в Център „Жорж Помпиду“ в Париж.

Голем | Премиера

15 октомври |събота| 19:30 ч.

Идея и режисура: Анна Данкова

Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието.

След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Кино „Люмиер“

11 октомври (вторник)

18:30 – „Маймуна“, реж. Димитър Коцев-Шошо

С участието на Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова и Леонид Йовчев, Александра Костова и Радина Боршош

България, 2016, 95 мин.

20:15 – „Летовници“, реж. Ивайло Пенчев

С участието на Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова, София Бобчева, Филип Аврамов, Антон Радичев, Малин Кръстев, Николай Урумов, Георги Мамалев, Герасим Георгиев-Геро

България, 2016, 121 мин.

12 октомври (сряда)

19:00 – „Геният“, реж. Майкъл Грандейд

С участието на Колин Фърт, Джуд Лоу и Никол Кидман

Великобритания-САЩ, 2016, 104 мин.

Кино-литературен фестивал CineLibri

21:00 – „Маймуна“, реж. Димитър Коцев-Шошо

С участието на Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова и Леонид Йовчев, Александра Костова и Радина Боршош

България, 2016, 95 мин.

13 октомври (четвъртък)

19:00 – Идеалът (L’Ideal), реж. Фредерик Бегбеде

Франция, 2016, 90 мин.

Кино-литературен фестивал CineLibri

20:45 – „Летовници“, реж. Ивайло Пенчев

С участието на Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова, София Бобчева, Филип Аврамов, Антон Радичев, Малин Кръстев, Николай Урумов, Георги Мамалев, Герасим Георгиев-Геро

България, 2016, 121 мин.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах