Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК между Иън Гилън, Борхес и Кристо

Събитията в Двореца на културата от 31 октомври до 6 ноември

Иън Гилън излиза в зала 1, за да припомни хитовете на „Дийп Пърпъл“. Снимка: Емил Георгиев - НДК между Иън Гилън, Борхес и Кристо

Иън Гилън излиза в зала 1, за да припомни хитовете на „Дийп Пърпъл“. Снимка: Емил Георгиев

Предстоящи събития в НДК
(31 октомври – 6 ноември)

31 октомври (понеделник)

Международният ден на Черно море се отбелязва с интерактивни инсталации, разположени на полуетаж – запад в НДК от 31 октомври до 4 ноември от 11:00 – 19:00 часа. В рамките на събитието за първи път ще бъде представен доклад на WWF за състоянието на рибните запаси в Черно море.

Концерт посветен на „Вечните песни на България“ ще се проведе от 20:00 часа в Зала 1.

1 ноември (вторник)

По случай Деня на народните будители и отбелязването на 1100-годишнината от кончината на св. Климент Охридски от 10:00 часа в Централно фоайе на НДК ще се открие интерактивната изложба „Искони бѣ слово” (В началото бе словото), която може да се разгледа до 18 ноември.

Концерт на Съюза на народните читалища е от 18:30 часа в зала 1.

Церемонията по връчване на наградите в кампанията „Будител на годината“ 2016 ще се състои от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Емблематичната за FM+ инициатива цели да фокусира вниманието на обществото върху каузи и личности, направили нещо стойностно и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство.

2 ноември (сряда)

Интерактивният проект „Бебешка пиеса”, предназначен за деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители, се играе от 11:00 часа в Зала 4.

8-ото Международно триенале на сценичния плакат гостува на НДК. От 18:30 часа на полуетаж – изток ще бъде открита изложбата „Плакати за български пиеси“. Изложбата включва знакови плакати за български драматургични произведения и текстове, написани за триеналето от Йордан Радичков, Станислав Стратиев, Стефан Цанев, Христо Бойчев, Георги Господинов, Елин Рахнев и Яна Борисова. Посетителите ще могат да разгледат експозицията до 13 ноември от 11:00 до 19:00 часа.

Малко преди откриването на изложбата, от 17:00 часа, в Литературен клуб „Перото” за пръв път ще бъдат представени всички албумни издания на триеналето,  както и най-новият каталог – този на осмото триенале. По традиция уводният текст към всеки каталог е дело на известен български драматург – тази година това е Яна Борисова.

Книгата на Свежа Дачева – „Уча се да бъда никой” ще бъде представена от 18:00 часа в Зала 4 на Двореца.

3 ноември (четвъртък)

Марио Хосен от 20:00 часа ще изнесе концерт в зала 1 на НДК. Освен виртуозни произведения от Паганини, ще зазвучат и творби от Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Лео Делиб – партитурите, по които е свирил великият маестро Паганини по време на турнетата си в Европа.

„Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод” е книга за световноизвестния тандем Кристо и Жан-Клод, която разказва за артистичния им път през призмата на техни съмишленици. Автор е Зорница Кръчмарова, превод – Соня Александрова. Представянето е от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

4 ноември (петък)

Иън Гилън излиза за концерт в зала 1 от 20:00 часа, за да припомни хитовете на „Дийп Пърпъл“ Smoke on the Water, Hush, When a Blind Man Cries, Perfect Stranger и много други, подкрепен от групата на кийбордиста Дон Ейри Бенд и оркестъра на Софийска филхармония под диригентството на Стивън Бентли-Клайн. Специален гост на концерта ще е групата „Папа льо Гал“, в която соло вокал е дъщерята на рок музиканта Грейс Гилън.

30/47 – фотографска изложба на Силви Стам,  продуцирана от НДК, се открива на етаж 3 – център от 18:30 часа. Изложбата представя иновативната в световен мащаб визуална литература като проект, която има за цел да привлича субекта като зрител и да го превръща в читател. Тя е посредник между поета и неговата публика, като провокира визуални конотации без да ги налага. За експозицията Стам е снимала стихове на Августин Господинов, Константин Трендафилов и Рене Карабаш. Тя може да бъде разгледана до 13 ноември от 11:00 до 19:00 часа.

Книгата „Питай вятъра” на Олаф Х. Хуаге ще бъде представена от 18:30 часа в „Перото“.

„Четири” на режисьора Ивайло Христов се играе от 19 часа в Нов театър – НДК. В спектакъла по пиесата „Квартет“ на Роналд Харвуд участват Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев. „Четири“ е спектакъл за младостта, извън обективните бръчки, за ценния миг, който утре може да е невъзможен, за празника живот. Това е пиеса, която разказва за четирима пенсионирани световноизвестни оперни певци, живеещи по една или друга причина в старчески дом, където търсят спокойствието и възможността да се влюбват в света около себе си, всеки ден по различен начин.

5 ноември (събота)

Писателят и поет Ясен Василев (номиниран за награда Аскеер за драматургия за „Зазиданите“ през 2013 г.) прави своя режисьорски дебют за България, поставяйки пиесата си „Борхестриптих“, две години след първото ѝ представяне в Шанхай, Китай. Представления ще има на 5 и 6 ноември от 20 часа в ДНК. В спектакъла участват Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев, Живко Журанов.

„Борхестриптих” стъпва едновременно върху три разказа на Борхес – „Смърт и Компас“, „Вавилонската Библиотека“ и „Другият“ – и върху творчеството и живота на писателя, от които заема сюжет, персонажи и мотиви. Четиримата изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между библиотека и вселена е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах