Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: В памет на Константин Павлов и Тарковски, в чест на Бертолучи

Събитията в Двореца на културата от 8 до 13 ноември

 Константин Павлов (2 април 1933 - 28 септември 2008). Снимка: Валентина Петрова  - НДК: В памет на Константин Павлов и Тарковски, в чест на Бертолучи

Константин Павлов (2 април 1933 - 28 септември 2008). Снимка: Валентина Петрова

Предстоящи събития в НДК
(8 – 13 ноември)

Театралният критик и преподавател в НАТФИЗ Венета Дойчева представя книгата си „Въобразената телесност“ на 8 ноември (вторник) от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“. Амбицията на изследването е да предложи неочаквана гледна точка към познати драматургични творби – да ни накара да си въобразим физическото тялото на драматургичния персонаж.

На 9 ноември (сряда) от 20:00 часа Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ ще представи за втори път в Зала 1 на НДК своя четвърти авторски проект „Осмото чудо“ – пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм и динамични народни танци и песни.

„Лагерът на леките жени” – еротично-политическа пародийна гротеска, в която леките жени, обречени на „историческа ликвидация”, се опитват да оцелеят в абсурдната лагерна атмосфера, където ги превъзпитават по Оруеловия модел за социално инженерство. Книгата ще бъде представена в сряда от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

Театралният спектакъл „Добре дошли в България“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова ще се играе на 9, 10 и 11 ноември от 20 часа в ДНК. Проектът изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Участват Здрава Каменова, Владимир Димитров, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев.

В четвъртък (10 ноември) от 17:00 часа в „Перото“ ще бъде представена книгата „Граматика на едно поколение” на Ева Соколова.

Литературна вечер, посветена на Константин Павлов, ви очаква на 10 ноември в Литературен клуб „Перото“.

Ирина Флорин представя „Цвят лилав – 20 години по-късно“ – концерт на 11 ноември (петък) от 20:00 часа в Зала 1.

Антологията на българския поет и художник Роман Кисьов – „Мистичната роза“, която включва поетичното му творчество ще бъде представена в петък (11 ноември) от 18:30 часа в „Перото“.

На 11 ноември от 22 часа в ДНК излизат „Насекомикс“ и „Попара“ за отбелязването на първата годишнина от пространството за съвременен танц и пърформанс. Входът е свободен.

На 12 ноември (събота) от 11:00 часа в зала 11 на НДК AGITATO’Kids организира концерт, предназначен за деца до 12 години и техните родители. Камерната музика е различен свят, изпълнен с красота и емоция, който може да внесе хармония и светлина в душата. Програмата е съобразена като продължителност и тематика на произведенията с аудиторията, но е изпълнена и осъществена с цялата отговорност и сериозност на един камерен концерт за възрастни.

Радостина Николова представя книгата си „Моите красиви рога“ на 12 ноември (събота) от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

На лекцията на сцената на ДНК след първия ден на уъркшопа, Иля Папатеодору и Лиса Лукасен ще говорят за акта на говорене на сцената. Това ще се случи от 20 часа на 12 ноември. Двамата ще покажат как в работите на She She Pop връзката с публиката се трансформира. Изпълнителите използват автобиографични материали и лични истории, за да илюстрират своя метод, като също така ще влязат и в ролята на наместници на публиката.

Спектакълът „Голем“ по идея и режисура на Анна Данкова ще се играе на 13 ноември (неделя) от 18 часа в ДНК. Проектът  изследва консумацията като глобална епидемия, като безумна цeнтрофуга от ресурс – продукт – боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира простото рутинно действие на дъвченето на дъвка за единствено средство за своето театрално изследване. Участват Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова.

Кино „Люмиер“

8 ноември (вторник)

16:30 – „Геният“ (Genius), реж. Майкъл Грандейдж

Великобритания-САЩ, 2016, 104 мин.

Участват Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман

18:30 – „Иваново детство“, реж. Андрей Тарковски

СССР, 1962, 96 мин.

Венеция – „Златен лъв”; Сан Франциско – Награда за режисура

20:30 –„Конформистът“ (Il Conformista), реж. Бернардо Бертолучи

Италия-Франция-ФРГ, 1970, 116 мин.

Участват Жан-Луи Трентинян и Стефания Сандрели

„Давид на Донатело” за най-добър филм; 2 награди на Американското общество на филмовите критици – за режисура и операторско майсторство; Западен Берлин – Конкурсна програма; Номинация за „Златен глобус” за чуждоезичен филм; Номинация за „Оскар” за адаптиран сценарий

9 ноември (сряда)

16:30 – „Геният“ (Genius), реж. Майкъл Грандейдж

Великобритания-САЩ, 2016, 104 мин.

Участват Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман

18:30 – „Огледало“ (Зеркало), реж. Андрей Тарковски

СССР, 1974, 108 мин.

Участват Маргарита Терехова, Анатолий Солоницин и Олег Янковски

20:30 – „Последно танго в Париж“ (Ultimo tango a Parigi), реж. Бернардо Бертолучи

Италия-Франция, 1972, 126 мин.

Участват Марлон Брандо, Мария Шнайдер и Жан-Пиер Лео в

Награда на Италианските киножурналисти за режисура; Награди на Американското национално общество на филмовите критици и на Нюйоркската критика за най-добър актьор на Марлон Брандо; 2 номинации за „Оскар” – за режисура и най-добър актьор на Марлон Брандо; 2 номинации за „Златен глобус” – за най-добра драма и режисура; Номинация за „Грами” за филмова музика

10 ноември (четвъртък)

16:30 – „Геният“ (Genius), реж. Майкъл Грандейдж

Великобритания-САЩ, 2016, 104 мин.

Участват Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман

18:30 – „Трагедията на един смешен човек“ (La Tragedia di un uomo ridicolo), реж. Бернардо Бертолучи

Италия, 1981, 116 мин.

Участват Уго Тоняци и Анук Еме

Кан – Награда за най-добър актьор на Уго Тоняци

20:45 – „Обсадени“ (L’Assedio / Besieged), реж. Бернардо Бертолучи

Италия, 1998, 94 мин.

Участват Танди Нютън и Дейвид Тюлис

3 номинации за „Давид на Донатело” – за най-добър филм, режисура и операторско майсторство

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg