Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Отново на „Улицата“, четейки поезията на Хорхе Луис Борхес

Събитията в Двореца на културата от 13 до 19 юни

„Улицата“ на Теди Москов в зала 1 на НДК - НДК: Отново на „Улицата“, четейки поезията на Хорхе Луис Борхес

„Улицата“ на Теди Москов в зала 1 на НДК

Предстоящи събития в НДК
(13 – 19 юни)

Телевизия и театър ще се срещнат отново в мултимедийния спектакъл на Теди Москов „Улицата на живо“ на 13 юни (понеделник) от 19:00 часа в Зала 1. Представлението e една от най-успешните продукции на НДК през изминалата година, като успя да напълни до краен предел най-голямата зала на Двореца. „Улицата на живо“ отново ще възроди емблематичното телевизионно шоу за времената на преход и промяна.

В понеделник (13 юни) в Зала 6 от 19:00 часа ще се проведе концерт на Стойка Миланова – цигулка и Людмил Ангелов – пиано. Събитието е час от програмата на 47-ото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ в НДК.

„Бон-Бон“ ще покажат вълшебството и сладостта на класическата музика чрез своя талант като инструменталисти в класически концерт на 13 юни на сцената на Зала 11 на Националния Дворец на Културата от 19:00 часа.

На 14 юни в Зала 1 от 20:00 часа предстои премиерата на музикално-танцовия фолклорен спектакъл „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, естествено продължение на най-популярния спектакъл на ансамбъла – „Това е България“. Новият мащабен проект в репертоара на „Българе“ представя богатството на българския фолклор в неговото многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на ансамбъла Христо Ив. Димитров.

Карло Коломбара ще закрие майсторския си клас с концерт на 15 юни в Зала 6 от 19:00 часа.

Сонатен концерт на Ангел Станков – цигулка и Василий Лобанов – пиано ще се проведе в сряда (15 юни) от 19:00 часа в Зала 9. Събитието е част от програмата на 47-ото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ в НДК.

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени с концерт на 17 юни (петък) в Зала 3 от 20 часа. „Обичайните заподозрени” излизат в състав: рок-легендата Иван Лечев, джаз/етно/рок виртуоза Стоян Янкулов, Веселин Веселинов – Еко и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов.

В петък (17 юни) в Зала 9 от 19:00 часа ще може да се чуе Клавирен рецитал на Димчо Величков. Събитието е част от програмата на 47-ото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ в НДК.

„Зимен път“ от Шуберт в изпълнение на Алек Аведисян – баритон и Ружка Чаракчиева – пиано е предложението ни за 18 юни, Зала 9 от 19:00 часа. Събитието е час от програмата на 47-ото издание на МФ „Софийски музикални седмици“в НДК.

В неделя (19 юни) в Зала 6 12:00 часа ви очаква поредното събитие – част от програмата на 47-ото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ в НДК – „Тибетски купи” – премиера на Джон Тавернър с участието на Цветана Бандаловска – сопрано, Захари Мечков – пиано и камерен състав.

„Creatorium – Лабиринт в лабиринта” в НДК е интерактивен site specific спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за него е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови). Представления: 16, 17, 18 юни от 18:00 часа.

Изложбата „Фотоакадемика“ може да се разгледа до 16 юни на централната част на третия етаж на НДК. Експозицията, която НСФА „Янка Кюркчиева“ организира ежегодно от 2000-а насам, е преглед на българската фотография, като има два раздела: за младежи до 18 години и за възрастни.

В Мраморно фоайе на НДК ще може да се види фотографската изложбата „Шепа свят” на унгарския фотограф от сирийски произход Бахгет Искандер. Събитието е част от XXI „Салон на изкуствата“ и е в двореца до 20 юни.

До 13 юни в Артгалерия – НДК ще бъде представена Годишната изложба на учениците от училища по изкуства. Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда за девети път в град София. Настоящото му издание е организирано от Министерството на културата, съвместно с Националния дворец на културата.

До 14 юни своя майсторски клас ще проведе Карло Коломбара от 11:00 до 20:00 часа в Зала 9.

Литературен клуб „Перото“

Столица Литература 2016 на Фондация „Елизабет Костова” продължава на 13 юни (понеделник) от 19:00 часа с дискусия на тема „Не се страхувай да четеш и не забравяй да пишеш”. В събитието ще вземат участие писатели от България и чужбина в разговор с български ученици от гимназиален курс.

„За редактирането: с любов и страх” ще се разговаря на 14 юни (вторник) от 14:00 часа. Разговорът е с европейски и американски издатели, а от 16:00 часа ще се проведе следобедна лекция по творческо писане с Елена Алексиева на тема „Човекът, който написа книгите”.

antologiaОт 19:00 часа ще бъде представена книгата „Любовни истории от Вавилонската библиотека“ на Валери Стефанов. В нея авторът изследва страстта и изневярата, верността, любовта и смъртта. Гледайте на живо и в сайта на ArtLive.

Поетична вечер ще се състои в четвъртък (16 юни) от 18:00 часа.

Петъкът (17 юни) ще е посветен на Хорхе Луис Борхес, един от най-известните южноамерикански автори, и представянето на книгата „Поетическа антология 1923-1977”. Събитието е от 18:00 часа и в него участие ще вземат Лиляна Таба­кова, пре­по­да­ва­тел по латиноамериканска лите­ра­тура в СУ, д-р Ангел Игов (Катедра по анг­лийски и аме­ри­кан­ски изс­лед­ва­ния, СУ и пре­во­дач на Това изкус­тво на пое­зи­ята от Х. Л. Бор­хес), Боряна Дукова (пре­по­да­ва­тел в Инс­ти­тут Сер­ван­тес в София и пре­во­дачка на „Седем раз­го­вора с Хорхе Луис Бор­хес“ от Ф. Сорен­тино) и Рада Пан­чов­ска, поет, пре­во­дач и изда­тел на кни­гата.

Криминален и трилър уикенд Sofia Noir ще се проведе на 18 и 19 юни в Зала 4. Между 09:00 и 19:00 часа „Перото” ще се превърне в „местопрестъпление” за срещи с криминална литература, различни автори и дискусии.

Изпята поезия ще представят на 18 юни (събота) от 20:30 часа Асен и Борис Масларски.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах