Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Никой и Живко Петров

Събитията в Двореца на културата от 1 до 5 юни

 Гергана Плетньова с роля в „Никой“, дебютния филм на режисьора Андрей Андонов.  - НДК: Никой и Живко Петров

Гергана Плетньова с роля в „Никой“, дебютния филм на режисьора Андрей Андонов.

Предстоящи събития в НДК
(1 – 5 юни)

На 1 юни (сряда) в Зала 1 от 19:00 часа, своята 65-годишнина ще отбележи Национално училище за танцови изкуства.

Шоу-концерт и уникалното звучене, което комбинира в себе си стара и нова интерпретация на подбрани песни от творчеството на Красимир Аврамов – Човекът глас, ще се проведе в сряда (1 юни) от 19:30 часа в Зала 3 на Двореца. Ще прозвучат световни хитове в нов модернистичен микс.

Сонатен концерт на Христо Танев – виолончело и Елена Дикова – пиано – на 1 юни от 19:00 часа в Зала 6. Събитието е в програма на 47-мото издание на МФ „Софийски музикални седмици“в НДК.

„Бон-Бон мюзик” и Милка Митева представят: концерт на „Бон-Бон” и лауреати на международния конкурс „Млади виртуози”. „Бон-Бон“ ще разкрият вълшебството и сладостта на класическата музика чрез своя талант като инструменталисти в класически концерт на 1 юни на сцената на Зала 9 на Националния дворец на културата от 19:00 часа. Ще прозвучат изпълнения на пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, кларнет, класическа китара и ударни инструменти.

„Creatorium – Лабиринт в лабиринта” в НДК е интерактивен site specific спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови). Представления: 2, 6, 7, 9, 16, 17, 18 юни от 18:00 часа.

Повече от сто малки балерини от школата по балет Vaya Dance Studio ще стъпят за първи път с пантофките си на най-голямата сцена в Двореца, за да представят спектакъла „Легенди за водата”. Специална роля в балетното събитие ще имат и музиканти от Quarto Quartet, изпод чиито струни на живо малките феи ще омаят публиката – 2 юни (четвъртък) от 19:00 часа вЗала 1.

На 2 юни (четвъртък) от 18:30 ч. на Ет. 3 – Център официално ще бъде открито седмото издание на „Месец на фотографията“. По традиция месецът се открива с изложбата Фотоакадемика, която НСФА „Янка Кюркчиева“ организира от 2000 г. насам. Изложбата е преглед на българската фотография, като има два раздела: за младежи до 18 години и за възрастни. Посетителите ще могат да я разгледат до 16 юни от 11:00 – 19:00 часа.

Независимият български игрален филм „Никой“ на режисьора Андрей Андонов ще направи своята премиера на 3 юни (петък) в Зала 1 от 20:00 часа. Участват: Гергана Плетньова, Стоян Радев, Силвия Петкова, Йорданка Ангелова и Кристиан Милатинов; сценаристи: Явор Веселинов и Андрей Андонов.

Вижте още: „НИКОЙ“ В НДК, ЗАБРАНЕН ЗА ЗРИТЕЛИ ПОД 16 Г.

Концертът на група „Ревю” и представянето на новия им албум „Ревюлюция” с участието на актьори от филми и спектакли с музиката на групата, „Таралежков” и „Лоши петли” ще е един от акцентите в програмата на тазгодишното издание на „Салон на изкуствата“ в Националния дворец на културата (НДК). Той ще се състои на 3 юни от 20:00 ч. в Зала 3 на Двореца.

В петък (3 юни) в Зала 6 от 19:00 часа ще можете да чуете Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и Хор „Полифония“. Събитието е част от програма на 47-мото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ в НДК.

От 3 – 5 юни (петък – неделя) в Двореца гостува превърналото се в традиция събитие „Хендмейд Фест“. Кодът е „Лято“, а щандовете ще бъдат разположени на етажи 0-2. Ще може да се разгледа от 10:00 до 20:00 часа.

На 3 юни (петък) в Мраморно фоайе от 18:30 ч. ще бъде открита фотографската изложбата „Шепа свят” на унгарския фотограф от сирийски произход Бахгет Искандер. Събитието е част от XXI „Салон на изкуствата“ и може да бъде видяно до 20 юни от 11:00 до 20:00 часа.

От 3 до 13 юни в Артгалерия ще бъде представена Годишната изложба на учениците от училища по изкуства. Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда за девети път в град София. Настоящото му издание е организирано от Министерството на културата, съвместно с Националния дворец на културата. На 3 юни от 18:00 часа в Артгалерия – НДК ще бъдат връчени грамотите на  наградените ученици и ще  бъде открита изложбата, в която, със свои произведения, участват ученици от 14  училища по изкуствата от цялата странаот VIII до XI клас.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса” е предназначен за деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители. Пиесата се играе в Зала 4 от 11:00 часа на 4 юни (събота) и 5 юни (неделя). Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

Камерен концерт Virtuosity and Beauty ще се проведе на 4 юни (събота) в Зала 6 от 19:00 часа.

Симфоничният концерт „Болеро“ е за ценителите на класическата музика с хитовото за всички времена едноименно произведение на Равел. Популярните Фантазия-увертюра „Ромео и Жулиета“ на Чайковски и „Римски пинии“ на Респиги са другите творби в програмата, със солистите Станислав Юденич и Пламена Мангова. Събитието, продуцирано от НДК, ще се състои на 5 юни (неделя) от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца.

В неделя (5 юни) от 18:00 часа в Зала 7 на Двореца свой концерт ще представи Народно читалище „Иван Денкоглу“.

Камерен концерт „Шедьоври от три века” ще има на 5 юни в Зала 9 от 18:00 часа. Участват: Клайди Сачи – цигулка, Александър Земцов – виола, Александър Сомов и Влорент Шифай – виолончело. Събитието е част от програмата на 47-мото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ в НДК.

 Литературен клуб „Перото“

1 юни (сряда) празникът на детето ще зарадва приятелите на Спондж Боб и малкия Никола с два куклени спектакъла от 17:00 и от 18:00 часа. Малките и големи зрители може да очакват много музика, танци, снимки и усмивки. Представленията са подходящи за деца от 3 до 12 години.

Същия ден Камен Воденичаров и Августин Господинов ще прережат официално лентата на лятото с няколко истории за далечни морета, стихотворения за песъчинки и песни за залези. Събитието започва от 21:30 часа. Елате да изгреем заедно!

Представяне на книги от Васил Колев ще се състои на 2 юни (четвъртък) от 18:30 часа.

rosaТочно от 20:00 часа „Перото“ ще се превърне в сцена за срещата „40 до 40”, организирана от Дарик радио. Водещ на събитието ще бъде Константин Вълков, а специален гост – писателят Августин Господинов. Събитието ще се излъчва на живо в сайта на ArtLive и ще бъде отворено за приятели, партньори и привърженици на проекта.

Книгата „Роса върху бурените” на хайку поетесата Людмила Балабанова ще бъде презентирана на 3 юни (петък) от 18:30 часа. Стихотворения на авторката са включени в антологии във Франция, Германия, Белгия, Холандия, Словения, Румъния, САЩ, както и в повече от десет японски антологии.

На 4 юни (събота) от 13:00 часа Мег Коновска ще представи „33” – каталог на въображението. В електронен и интерактивен PDF формат авторката красиво е оформила репродукции на всички 33 акварели и приказните истории, които ги съпътстват.

Сборникът с разкази „На прицел” на йорданския писател от палестински произход Джамал Наджи ще има представяне от 16:00 часа. Преводът е дело на Хайри Хамдан, редактори са Ина Иванова и Росен Кукушев, а корицата е офромена от Иво Рафаилов.

Четири книги от поредицата с приказки „Бонбончо” на Любов Миронова вече имат своя печатен вариант. Той ще може да се види на 5 юни (неделя) от 11:00 часа.

От 19:00 часа в „Перото” се дава начало на СтолицаЛитература 2016 с Преводачески слам на български и на английски език. Платформата е престижно, достъпно и живо литературно събитие на фондация „Елизабет Костова”, което развива нови читателски публики и повишава интереса към съвременната литература.

Театър „Азарян“

AFTER 4, награден с Икар 2016 за съвременна българска музика. Живко Петров ще изпълни своите прелюдии пред софиянци в Театър Азарян на 4 юни (събота) от 19:00 часа. After 4 е първият солов класически албум на пианиста. Съдържа 10 оригинални композиции и излиза в изключително интензивното и плодотворно за Петров начало на 2015 г., в което издава 2 нови албума.

Изложбата „Шекспир и сцената“ може да се види на 3, 4 и 5-и юни от 16 до 20 часа. Разположена във фоайето на Театър Азарян,  експозицията събира на едно място плакати на емблематични представления от цял свят.

Тази година се отбелязват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. По този повод, от 22 април 2016 г. е открита постоянната изложба, представяща 58 чуждестранни и български плакати.  Сред представените художниците са изтъкнатите плакатисти – Асен Старейшински, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Христо Алексиев, Людмил Чехларов, Огнян Фунев, Мариана Минковска, Стефан Десподов, Ян Льожандр, Мохамед Джамшиди, Рагна Ихиис, Честимир Пехр, Гунар Земгал, Ван Хиен Тханх и много други.

Постерите са селектирани от колекцията на Художествената галерия в Димитровград, която притежава над 1200 произведения. Входът е свободен.

Кино „Люмиер“

3 юни (петък)

18:30 – „В името на дъщерята“ (En el nombre de la hija) – реж. Таня Ермида

Еквадор, 2011, 108 мин.

20:30 – „Труман“ (Truman) – реж. Сеск Гай

Аржентина-Испания, 2015, 108 мин.

с Рикардо Дарин, Хавиер Камара, Долорес Фонси, Алекс Брендемюл

Сан Себастиан – Награда за най-добри актьори на Рикардо Дарин и Хавиер Камара; 5 награди „Гоя” – за най-добър филм, режисура, актьор на Рикардо Дарин, поддържащ актьор на Хавиер Камара и оригинален сценарий

4 юни (събота)

15:00 – „Никой не иска нощта“ (Nadie quiere la noche) – реж. Исабел Коишет

Испания-Франция-България, 2015, 100 мин.

с Жюлиет Бинош, Гейбриъл Бърн и Ринко Кикучи

4 награди “Гоя” – за музика, костюми, грим и прически и директор на продукция; 5 номинации за „Гоя” – за най-добър филм, режисура, актриса на Жюлиет Бинош, операторско майсторство и сценография; Берлинале – Конкурсна програма

17:00 – „Булката“ (La Novia) – реж. Паула Ортис

Испания, 2015, 96 мин.

по пиесата „Кървава сватба” от Федерико Гарсия Лорка

с Инма Куеста

2 награди „Гоя” – за поддържаща актриса на Луиса Гаваса и операторско майсторство, 10 номинации за „Гоя”, включително за най-добър филм

19:00 – „Палми в снега“ (Palmeras en la nieve) – реж. Фернандо Г. Молина

Испания, 2015, 163 мин.

с Марио Касас, Адриана Угарте

2 награди „Гоя” – за сценография и песен

5 юни (неделя)

16:00 – „Моята голяма нощ“ (Mi gran noche) – реж. Алекс де ла Иглесия

Испания, 2015, 100 мин.

с Рафаел, Марио Касас, Бланка Суарес

4 номинации за „Гоя” – за сценография, костюми, звук и специални ефекти

18:00 – „Испанска афера 2“ (Ocho apellidos catalanes)

реж. Емилио Мартинес-Ласаро

20:00 – „Падане“ (Falling) – реж. Ана Родригес Росел

с Ема Суарес, Бирол Юнел

В кино „Люмиер“ от 3 до 9 юни се провежда Седмица на испанското и иберо-американското кино.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах