Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събитията днес, на Празника на просветата

В 11 часа пред паметника на Св. св. Кирил и Методий започва тържеството за 24 май. - Събитията днес, на Празника на просветата

В 11 часа пред паметника на Св. св. Кирил и Методий започва тържеството за 24 май.

Българите празнуват един от най-светлите си празници – 24 май, денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Традиционно в София и в цялата страна се организират различни събития, доста от тях и с вход свободен. Предлагаме ви кратък гид из културната програма на столицата за днешния ден.

От 10,30 часа от Археологическия музей тръгва шествието, посветено на празника. То се движи традиционно с музика, приповдигнато настроение и хиляди хора към Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Там в 11 часа започва официалната церемония пред паметника на светите братя.

След края на церемонията в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана изложбата „Благословен с мъдростта”, посветена на 1100-годишнината от кончината на Свети Климент Охридски.

Също в 11 часа е откриването и на така очаквания от читателите Пролетен панаир на книгата в НДК. Събитието ще се случи в Централното фоайе, но десетките щандове на издатели от цялата страна вече показват най-интересното от продукцията си, с намаления, по етажите на двореца.

От 10.30 до 18.00 часа в инфоточка читАлнЯта в Градската градина на София, ще се провежда дарителската кампания за събиране на нови и запазени книги за нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки в страната.

Безплатен днес е входът в общинските музеи в София. Интересни предложения дават Софийската градска художествена галерия – където само още няколко дни може да се види изложбата „Форми на съпротива“. В Музея за история на София също влизаме безплатно, а там от 11 до 16 часа ще се провежда конференция на тема „Българската кирилица“.

От 10.00 до 14.00 часа на три места в централната част на София – на изхода на метростанция „Сердика“ на площад „Света Неделя“, срещу Софийския университет пред Княжевската градина и на спирката на градския транспорт „Хотел „Плиска“ до паметника на Радой Ралин, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН провежда традиционната кампания под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

От 18.00 часа в тържественото фоайе и аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе церемонията по връчването на Награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.

Не трябва да се пропуска и едно от големите събития в календара на българския театър. Тази вечер в театър „Българска армия“ ще бъдат раздадени наградите „Аскеер“ 2016. Прякото предаване по БНТ на церемонията започва от 20,40 часа, а къде отиват статуетките ще можете да се информирате своевременно и в „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах