POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събитията днес, в Деня на София

Концерти, книги, изложби при свободен вход – как да прекараме празника

Снимка: Емил Л. Георгиев - Събитията днес, в Деня на София

Снимка: Емил Л. Георгиев

Честит празник на софиянци! Синоптиците днес обещават топло и приятно време, а столицата предлага и богата културна програма, с редица събития със свободен вход. Ето какво може да правим днес в София!

Традиционно всички културни институти на Столична община отварят вратите си за безплатни посещения. Това са парк-музей „Врана“, Регионалният исторически музей, археологическото ниво на базиликата „Света София“, Зоологическата градина, както и Софийската градска художествена галерия, където в момента може да се види забележителната изложба „В сянката на Ориента“.

Историческият музей днес отбелязва освен патронния празник на града, също и две години от откриването на постоянната си експозиция, като е предвидена специална празнична програма под надслов „Презареждане“. Добавени са нови два обекта, достъпни за посещение – Археологическият парк „Западна порта на Сердика“ (намиращ се между: ул. „Георг Вашингтон“, ул. „Княз Борис I“, ул. „Пиротска“ и бул. „Тодор Александров“) и Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16).

Програмата за годишнината на музея включва:

11:00 – 12:00 ч. – джаз концерт на формация „София“ – на открито на пл. „Бански“ 1;

14:00 – 15:30 ч. – детско ателие „Вяра, Надежда и Любов“ – в зала „Ретро кафене“;

17:00 – 19:00 ч. – сетивно-интерактивен театър – в зала „Инфоцентър“;

19:00 – 20:00 ч. – историческа реконструкция – на открито на пл. „Бански“ 1;

20:00 – 22:00 ч. – концерт на OGI*23 – на открито на пл. „Бански“ 1.

Децата и родителите им могат да гледат куклен театър безплатно (стига предварително да са запазили местата си на касите) – предложението е от Столичния куклен театър. Поканата важи и за двата салона на театъра – на ул. „Гурко” 14 и бул. „Янко Сакъзов” 19. В празничния ден малчуганите ще могат да гледат представленията „Принцесата и свинарят“ (12.00 ч., салон „Гурко“) и „За граховото зърно и една принцеса“ (12.00 ч. , салон „Янко Сакъзов“).

Атракция отново за децата ще има в парка на Военната академия, където може да се види изложбата „Живите динозаври“. Билетите са на цени от 10 лв. за деца и 12 лв. за възрастни и могат да се купят на място.

Софийският духов оркестър ще изнесе концерт пред Народния театър „Иван Вазов“ от 17,30 часа.

От 18,30 часа вътре в Народния ще се състои церемонията по връчването на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

А вечерта, вече по тъмно, пред сградата „Жар театър“ представят огнения си пърформанс Sophia Luminosa.

Последен ден от Алеята на книгата днес

На празника на София е и последният ден на Алеята на книгата тази година. Освен богатия избор от литература, програмата включва и няколко културни събития:

Джеки Стоев и Джони Пенков представят „А дано, дано, дано…“ – 11:00, Литературен кът;

Стела Илиева представя книгата си „Отхвърлени“ – 16:00, Литературен кът;

Димитър Тонин представя „Енциклопедичен пътеводител „Трънски край” Природни, културни и исторически забележителности“ – 17:00, Литературен кът;

Представяне на поредица от книги за деца и младежи на изд. „Ергон“ – 18:00, Литературен кът.

Продължава и фестивалът квАРТал, също в последния си ден днес. Програмата тази година е особено разнообразна, като включва редица локации и активности за деца и възрастни. Пълният списък със събития можете да видите тук.

Софийската филхармония също има подарък за почитателите на класическата музика – от 19 часа в зала „България“ диригентът Станислав Ушев извежда оркестъра с програма от произведения на Веселин Стоянов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Хенрик Виенявски, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Жорж Бизе и др.

Вижте още: ВЪЗХВАЛА НА СОФИЯ С ГОЛЕМИНОВ, ВЕРДИ И ПУЧИНИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС