Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Събитията на 18 и 19 февруари, 149 години от обесването на Васил Левски

За втора поредна година без официална церемония в столицата заради Ковид-19

Пандемията ще попречи на обичайните възпоменателни церемонии в някои градове и през 2022 г. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Събитията на 18 и 19 февруари, 149 години от обесването на Васил Левски

Пандемията ще попречи на обичайните възпоменателни церемонии в някои градове и през 2022 г. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

В продължение на два дни страната ни ще отбележи 149 години от обесването на Васил Левски. Събитията на много места, включително и в родния му Карлово, започват още днес, 18 февруари. По традиция София ще отбележи повода на 19 февруари.

Вече няколко години паметната дата се почита и на 18, и на 19 февруари, като това решение е оставено в ръцете на местните власти. Датата в Юлианския календар, която бележи обесването на Левски в покрайнините на тогавашна София, е 6 февруари 1873 г., но при преминаването към Грегорианския календар е допусната грешка при изчислението, смятат повечето историци. Това е причината някои градове да почитат паметта на Апостола ден по-рано от считаното допреди няколко години.

Столицата следва старата традиция и почетните часови застават по местата си пред Паметника на Васил Левски на 19 февруари. Гражданите може да поднасят цветя през целия ден, но почетният караул от Националната гвардейска част ще бъдат разположен там от 10 до 20 ч., съобщават от Общината. Панихидата в памет на йеродякона ще се извърши в „Света София“ от 17 ч. Час по-късно ще започне гвардейската церемония, при която официалните венценосци ще поднесат цветя. Както бе и миналата година, официална церемония няма да се провежда с цел да се избегне струпването на много хора заради Ковид.

Карлово и страната

Обичайно годишнината се отбелязва от всеки български град, церемонии се организират и в по-малките населени места. В родния на Апостола Карлово възпоменателното събитие ще се проведе на 18 февруари на едноименния площад „Васил Левски“ в града. Началото е в 18 ч., почетен гост е председателят на Народното събрание Никола Минчев.

В Ловеч ще се проведе панихида за Апостола в храм „Успение Богородично“ от 17,30 ч. На нея ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която в 18 ч. ще участва в поднасяне на цветя пред паметника на Левски.

Събитията в Ловеч продължават и на 19 февруари с традиционния туристически поход „По стъпките на Апостола“, който започва от Ловеч и стига до Къкринското ханче. Предстои гражданско поклонение на мястото, където е заловен Апостолът и Националното факелно шествие „149 години безсмъртие“.

Сред градовете, които са избрали да организират почетните чествания на 18 февруари, са още Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сопот, Сливен, Хасково, Ямбол, Силистра и др.

Пловдив отбелязва гибелта на Левски на 19 февруари. Събитията започват в 10 ч., когато ще бъде отслужена панихида в „Св. Св. Петър и Павел“. Общоградското възпоменание е планирано за 11 ч., когато желаещите може да се съберат пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика. В церемонията участие ще вземат кметът на града Здравко Димитров, народни представители, кметове на региони и други официални лица. Водещ на възпоменателното честване ще е Петър Тосков – артист от Драматичен театър – Пловдив.

Във Варна, подобно на София, събитията няма да преминат по установения протоколен ред. Поднасянето на цветя от гражданите е разделено в два потока – от 9,30 до 10,30 ч. това може да се случи на паметната плоча на кръстовището на бул. „Осми приморски полк“ и бул. „Васил Левски“ при спазване на противоепидемичните мерки, а от 10 до 11,30 ч. е поднасянето на цветя пред паметника на Левски в Морската градина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах