Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събитията на 19 февруари, 147 години от смъртта на Левски

Къде и как ще почетат Апостола в София и страната

Цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на София може да бъдат поднасяни на 19 февруари от сутринта до 15 ч., след това от 16 до 17 ч. и след приключване на официалното честване, което започва в 18 ч. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Събитията на 19 февруари, 147 години от смъртта на Левски

Цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на София може да бъдат поднасяни на 19 февруари от сутринта до 15 ч., след това от 16 до 17 ч. и след приключване на официалното честване, което започва в 18 ч. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 19 февруари България ще отбележи 147 години от гибелта на Васил Левски. Събитията традиционно ще бъдат съсредоточени около паметника на Апостола в центъра на София, в близост до който се смята, че е бил обесен през зимата на 1873 г. Смъртта му е настъпила на 18 февруари (по стар стил 6 февруари), но поради техническа грешка, която не е коригирана в учебниците по история, паметният ден се отбелязва официално на 19 февруари.

София

Цветя пред паметника може да бъдат поднасяни от сутринта до 15 ч., след това от 16 до 17 ч. и след приключване на официалното честване, което започва в 18 ч. Желаещите да почетат паметта на Апостола на официалното събитие ще минават през три контролно-пропускателни пункта, разположени на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“; на бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

НСО предупреждава гражданите да не носят със себе си опасни предмети и вещества – огнестрелни и хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им.

Изложба в памет на Дякона, озаглавена „И не забравяйте…“, ще бъде разположена в Мраморното фоайе на Столична библиотека на 19 февруари. Тя представя образа на Апостола в българското изобразително изкуство и българската и световната литература. Сред изданията ще бъде и най-новото изследване на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово с преведени на български нови документи от издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир. Експозицията може да бъде разгледана до 27 февруари.

Президентът Румен Радев е поканен да поведе шествието, посветено на 147-та годишнина от обесването на Васил Левски. Колоната ще тръгне от президентството в 16,30 ч. и ще извърви „пътя на безсмъртието“ – от килията до бесилото, се казва в предварителната програма на организаторите от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Радев още не е потвърдил участието си.

Карлово

В Карлово, родния град на Левски, събитията започнаха от 13 февруари. Представена бе книгата „Кой предаде Левски“, издадена по ръкописи на писателя Васил Шанов от 1945 г., в които е изследван процесът срещу Апостола. Показана бе разшифрована телеграма до турския каймакамин, която посочва поп Кръстю като предател на Левски.

Нови документи за следствието срещу Левски и участниците в Арабаконашкия обир ще бъдат представени на 17 февруари в Националния музей „Васил Левски“. Възпоменателната церемония ще се състои на 18 февруари вечерта. На следващия ден ще бъдат отслужени литургия и панихида в памет на Апостола и ще се проведе традиционният митинг поклонение пред паметника на Левски на едноименния площад.

Асеновград, Сливен, Ловеч…

Поклонения, рецитали и уроци по родолюбие ще има и в цялата страна – в 12 ч. асеновградчани ще тръгнат на поход към Мулдавски манастир „Света Петка“, където е отсядал Апостолът. Под бившата игуменарна може да се види скривалището му.

В Сливен ще почетат и сподвижниците на Дякона – в 10 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата, пред паметника на Таньо войвода и на Панайот Хитов.

Редица прояви подготвят в Ловеч. На 18 февруари режисьорът Искрен Красимиров представя документалния филм „Българска дружина планина повдига“, прожекцията е от 16,30 ч. в кино „Космос“. Гражданското поклонение е насрочено за 18 ч. пред паметника на Апостола в града. На следващата сутрин в 8 ч. тръгва туристическият поход „По стъпките на Апостола“ с маршрут Ловеч – местността Пази мост – Къкринското ханче. Сборният пункт е пред Художествена галерия в 07,15 ч.

Във Велико Търново тържествата ще започнат на 18 февруари от 17,30 ч. с възпоменателна програма. Пред паметника На Апостола ще прозвучи Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“, изпълнено от Павел Люцов – член на ученическия клуб „Млади възрожденци“. Слово ще произнесе проф. Пламен Павлов, който е председател на Фондация „Васил Левски“ и почетен гражданин на Велико Търново. Негово Високоблагоговейнство Свещеноиконом Славчо Иванов ще отслужи заупокойна молитва.

Cтapa Зaгopa щe ce пpeĸлoни пpeд дeлoтo и живoтa нa Aпocтoлa нa Cвoбoдaтa Bacил Лeвcĸи нa 18 феврyари. Общoгpaдcĸи pитyaл щe зaпoчнe в 11 ч. Cтapoзaгopcĸият митpoпoлит Kипpиaн щe oтcлyжи зayпoĸoйнa мoлитвa в пaмeт нa йepoдяĸoн Игнaтий. Beнци и цвeтя щe бъдaт пoднeceни пpeд пaмeтĸинa нa Лeвcĸи в гpaдa.

B пaмeт нa cвoя пaтpoн, peцитaл щe изнecaт yчeницитe oт Cpeднo yчилищe „Bacил Лeвcĸи“. Cпeциaлeн гост ще бъде извecтният иcтopиĸ и пpeпoдaвaтeл във Beлиĸoтъpнoвcĸия yнивepcитeт „Cв. Cв. Kиpил и Meтoдий“ – пpoф. Πeтĸo Πeтĸoв, ĸoйтo щe изнece cлoвo в памет нa Лeвcĸи. Opгaнизaтopи нa пpoявитe пo пoвoд гoдишнинaтa ca Oбщинa Cтapa Зaгopa, Cтapoзaгopcĸи вoeнeн гарнизон и Cтapoзaгopcĸa митpoпoлия. B Peгиoнaлнa библиoтeĸa „Зaxapий Kняжecĸи“, нa 17 фeвpyapи oт 18:00 чaca щe ce пpoвeдe cpeщa нa тeмa „Πaмeт зa Aпocтoлa“ c yчacтиeтo нa Xopa пpи Kaтeдpaлeн xpaм „Cв. Hиĸoлaй“ и aĸaд. Koнcтaнтин Koceв, c блaгocлoвeниeтo нa Heгoвo Bиcoĸoпpeocвeщeнcтвo Cтapoзaгopcĸия митрополит Kипpиaн.

Myзeeн oбeĸт „Xилeндapcĸи мeтox“ е oтвopeн бeзплaтнo зa пoceтитeли  дo 19 фeвpyapи. Утре пoceтитeлитe щe изcлyшaт cпeциaлизиpaнa бeceдa нa тeмa „Bpeмeтo e в нac и ниe cмe във вpeмeтo…“ c лeĸтop Πeтьo Mиpчeв – ypeдниĸ в oтдeл „Иcтopия нa бългapcĸитe зeми ХV – ХІХ в.“

Ha 19 фeвpyapи oт 19 ч. нa cцeнaтa нa Дpaмaтичeн тeaтъp „Гeo Mилeв“ – Стара Загора в пaмeт нa Дяĸoнa щe бъдe пpeдcтaвeнa мoнoдpaмaтa „Щypчeтo – yбиeцът нa Бoтeв?…“ пo poмaнa „Heгoвaтa любимa“ oт Heдa Aнтoнoвa. Πocтaнoвĸaтa e дeлo нa Гeopги Kaйцaнoв, cцeнoгpaф e Cвeтлaнa Уpyмoвa, в изпълнeниe нa Димитъp Ceлeнcĸи.

Апостолът ще бъде почетен и в чужбина – събитие в негова памет ще се проведе на 19 февруари в залата на Културно-информационен център в Босилеград, Сърбия. Началният час е 14 ч. местно време. В програмата е включена прожекция на филма „Левски и ние“ на режисьора Стефан Джамбазов, четене на откъси от книгата „Васил Левски“ на проф. Николай Генчев, изпълнения на Вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Пред бюст-паметника на Васил Левски в Босилеград ще бъдат поднесени венци и цветя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90