Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събитията на 19 февруари, 148 години от обесването на Васил Левски

Без традиционната церемония в София, съкратени програми в страната

Паметникът на Васил Левски в центъра на София. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Събитията на 19 февруари, 148 години от обесването на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски в центъра на София. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Опашка от хора, желаещи да поставят цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на столицата, се очаква да се извие и в пандемичната 2021-а на 19 февруари, когато България ще отбележи 148 години от обесването на Васил Левски. В София и страната предстоят редица събития, но при спазване на противоепидемичните мерки, наложени заради Ковид-19.

Много от инициативите започнаха още на 18 февруари. Столична библиотека откри документалната изложба „Ако печеля, печели цял народ…“ с информационни табла с родословието на Апостола, исторически факти за живота и делото на Левски през погледа на българските художници, книги и календари. Експозицията в Мраморното фоайе може да бъде разгледана до 22 февруари.

За 19 февруари Столичната община планира поредица от събития. Гражданите могат да полагат цветя пред паметника на Апостола в столицата през целия ден. От 10 ч. до 20 ч. пред паметника ще има почетен караул от Националната гвардейска част. Тази година не се предвижда церемония с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време, отбелязват от кметството.

Панихидата в памет на йеродякона ще се проведе в храма „Света София“ от 17 ч. В 17,30 ч. камбаните на храм „Св. София“ и храм-паметника „Свети Александър Невски“ ще бият по повод възпоменанието. Церемония по поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци ще се случи между 17,45 ч. и 18,10 ч.

На 19 февруари популярни актьори ще рецитират стихове в памет на Левски в 13-минутното видео „Поетите и Васил Левски“, съвместен проект на „Поетите“ и Столична община. Клипът може да се гледа във Фейсбук. В него най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, ще прозвучат в изпълнение на Владимир Пенев, Бойко Кръстанов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Луиза Григорова-Макариев. Избрани са две знакови творби, посветени на живота и смъртта на Апостола: „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев.

Карлово и страната

В Карлово, родния град на Левски, програмата започна няколко дни преди повода. На 18 февруари бе представена филмовата импресия „Апостоле на моята вяра“. На 19 февруари в храм „Успение на Св. Богородица“ ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Пред паметника му ще бъдат положени венци, а след шествие до родната му къща, цветя ще бъдат положени и пред паметника на майка му Гина Кунчева.

Във Варна програмата на 19 февруари също няма да протече по установения ред. Всички граждани и организации могат да поднесат венци и цветя при спазване на мерките за безопасност, като е предвидено озвучаване между 9 ч. до 10,30 ч. на паметната плоча на кръстовището на бул. „Осми Приморски полк“ и бул. „Васил Левски“, и от 10 ч. до 11,30 ч. – пред паметника на Апостола в Морската градина.

В Пловдив се придържат към традиционните чествания и ще отбележат 148 години от обесването на Апостола с поклонение пред паметника му на централната алея на Бунарджика. Началото е в 11 ч.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg