Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

24 май с концерти, шествия, рецитиране, хоро

Събитията на празника в София

Снимка: Площад Славейков - 24 май с концерти, шествия, рецитиране, хоро

Снимка: Площад Славейков

Центърът на София ще се превърне в сцена на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан с редица прояви.

Началото е в 9 ч. пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека, където детските състави – „Студио за поп и джаз пеене“, група „Сладки пуканки“ и вокално студио „Дъга“ – ще изпълнят тематични песни. Балони с българските букви ще полетят в небето.

„Парад на буквите“ ще тръгне в 10,30 ч. от площад „Славейков“. Децата участници в шествието ще минат по ул. „Раковски“, „Оборище“, паметника на Васил Левски, финалът е в парка „Заимов“.

Концерт „С музика в сърцата“ предстои от 11 ч. в Кино „Кабана“, участват младите певци от Арт Център „Стринджендо“.

В 11 ч. пред Културен дом „Красно село“ е и концертът „Песенни стъпки“ с участието на Илия Луков и малки певци, които ще опитат да поведат хоро.

В 12 ч. пред Народния театър започва празничен концерт, в който ще участват близо 400 деца от столични училища – 144-о СУ „Народни будители“, 140-о СУ „Иван Богоров“, Национална гимназия за древни езици и култури, 143-о ОУ „Георги Бенковски“, Специално училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“, 38-о ОУ „Васил Априлов“, 102-о ОУ „Панайот Волов“, Първа английска езикова гимназия, Национално училище за танцово изкуство, както и от Националния дворец на децата.

През целия ден аудиокниги ще озвучават площад „Славейков“. В инсталацията „Звукът на българската литература“ ще бъдат представени стихове и проза на съвременни и класически български автори. Текстовете ще звучат в изпълнение на Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.

Вижте още: КНИГИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“ НА 24 МАЙ – НА ЗАПИС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg