VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събитията в НДК от 14 до 20 март

София Филм Фест продължава, гледаме също Леонид Йовчев, Брайън Мей и актьори във възхвала на Коко Азарян

Със спектакъла „Азарян и електрическата крушка“ ще бъде ознаменуван рожденият ден на големия режисьор. - Събитията в НДК от 14 до 20 март

Със спектакъла „Азарян и електрическата крушка“ ще бъде ознаменуван рожденият ден на големия режисьор.

Предстоящи събития в НДК
(14 – 20 март)

„CREAtorium – Лабиринт в лабиринта” е предизвикателството за неподозирани преживявания, което предлага Националният дворец на културата (НДК) на своите посетители. Това е най-новият спектакъл на „Театър на сетивата София”, реализиран в копродукция с Двореца и „Асоциация Информбюро“. Събитието е и най-мащабният проект за театър на сетивния лабиринт в България досега. Представленията ще се играят на 18, 19, 20 март от 18:00 часа.

20-ият Международен филмов фестивал „София Филм Фест“ (Sofia International FilmFestival) събира филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино. Между 10 и 31 март 2016 г. киносъбитието заявява присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа. На територията на НДК заглавията се прожектират в Зала 1 и Кино „Люмиер“.

Вижте още: СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – ПЪЛНА ПРОГРАМА

Концертът на Брайън Мей и Кери Елис на 16 март (сряда) от 20:00 часа в Зала 1 на НДК ще бъде част от програмата на юбилейния 20-ти София Филм Фест. Публиката на фестивала приветства легендарния китарист на Queen като специален гост – а и самата история на СФФ е неразривно свързана с музиката. През 90-те години на ХХ век той стартира като Мюзик Филм Фест и представя в програмите си през годините голяма част от емблематичните музикални филми, повлияли на няколко поколения меломани и почитатели на киното.

Брайън Мей

Брайън Мей

VAKALI идват за концерт със специални визуални ефекти, разтърсващ саунд и атрактивни танци. По повод 15-годишнината от създаването си групата ще изнесе спектакъл на 17 март (четвъртък) в Зала 1 на НДК, с начало 20:00 часа.

Националният дворец на културата ще бъде домакин на форума „Национални дни на кариерата“ – 15 и 16 март (вторник и сряда) в Зали 7, 8, 9 и прилежащите им фоайета от 10:00 до 19:00 часа. Гостите на събитието ще се срещнат с водещи български и международни компании, предлагащи свободни стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори.

Литературен клуб „Перото“

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата продължава да представя книги във формата Литературен гид „Перото“. Събитието е в понеделник на 14 март от 19:00 часа.

bodakovЗа трудността да обичаш безрезервно и същевременно с това да запазиш независимостта на ума си ще се говори във вторник (15 март) от 18:30 часа, когато своето представяне ще направи Светлина Фотева с книгата „Метафизика на любовта и раздялата“.

В сряда (16 март) от 18:30 часа Марин Бодаков разказва за своята стихосбирка „Битката за теб“.

Как е представено желанието за справедливост в книгата на Владимир Сабоурин – „Работникът и смъртта“, ще стане ясно в четвъртък (17 март) от 18:30 часа в „ПЕРОТО“.

Среща с Литературния клуб „Спирит енд Спирит“ е насрочена за 18 март (петък) от 19:00 часа. Вечерта е посветена на скандинавската литература.

С четене Литературен клуб „Перото“ ще отбележи Деня на франкофонията. На 19 март (събота) от 11:00 часа започва маратон по четене на книгата „Завещанието на Бисмарк” на Ин Коли Жан Бофан.

Следобед, от 16:00 часа „Младите театрали говорят в „Без маски“. Книгата включва разговори с най-изявените млади театрали, получавали през последните години наградите „Икар“ и „Аскеер“. Нейн автор е Йордан Георгиев – водещ на седмичното предаване за театър „Без маски“ в Радио „Алма Матер“.

Театър „Азарян“

Със спектакъла „Азарян и електрическата крушка” Театър Азарян и Националният дворец на културата (НДК) ще отбележат рождението на големия ни режисьор. Представлението е на 14 март (понеделник) от 19:30 ч. на сцената на театъра, носещ неговото име. Автор и режисьор на спектакъла е Камен Донев.

В „Азарян и електрическата крушка” ще вземат участие не само ученици на легендарния ни режисьор, но и актьори, участвали в негови постановки. Сред тях са Камен Донев, Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Малин Кръстев, Валентин Танев, Стефка Янорова, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Станка Калчева, Милен Миланов, Яна Титова, Иван Радоев, Красимира Кузманова, Ева Тепавичарова, Ралица Ковачева-Бежан и др.

На 15 март (вторник) от 20:00 часа е представлението на „Опервил“ – експерименталната опера или оперният експеримент на Иво Димчев. Едно от най-интересните имена от световните фестивални сцени работи с двама млади български оперни певци, за да произведе амалгама от опера, театър, танц, пърформанс и инсталация.

Спектакълът „Бягства“ – режисьорски проект на Веселка Кунчева с участието на Полина Христова и Милица Гладнишка, се играе на 18 март (петък) от 19:30 часа. Режисиран под формата на експеримент и игра, той се взира в темите за загубата на идентичност и изборът да избягаме от самите себе си.

ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

На 16 и 17 март (сряда и четвъртък) от 19:30 часа е премиерата на „Тотална щета“ на Сдружение ”Метеор” и ДНК. Автор и режисьор е Ани Васева, драматург: Боян Минчев, художник: Георги Шаров, звук: Нино Гомес. Участват: Леонид Йовчев, Галя Костадинова и Нино Гомес. „Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Вижте още: ЛЕОНИД ЙОВЧЕВ ЗА АФЕКТИТЕ, БЕЗПРИЧИННИ И КОСМАТИ

„Тотална щета“

„Тотална щета“

Songs From My Shows Иво Димчев представя на 19 март (събота) от  21:00 часа. В този музикален проект артистът събира над 10 песни от различни свои спектакли и ги представя като самостоятелни и независими музикални опуси. Концертът, показван с изключителен успех на сцени във Виена, Ню Йорк, Белград, Сао Пауло, Брюксел, Париж и др., вече може да се види и чуе в София.

Нов театър – НДК

Национален дворец на културата представя „Четири“ по „Квартет” на Роналд Харвуд. „Четири“ е спектакъл за младостта, извън обективните бръчки, за ценния миг, който утре може да е невъзможен, за празника живот. Това е пиеса, която разказва за четирима пенсионирани световноизвестни оперни певци, живеещи по една или друга причина в старчески дом, където търсят спокойствието и възможността да се влюбват в света около себе си, всеки ден по различен начин. Срещаме се с педантичния и изряден Редж, веселия и умен Уилф, волната и добросърдечна Сиси и изтънчената и загадъчна Джийн.

Режисьор: Ивайло Христов. Участват: Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев. Сценография и костюми: Марина Янева. Превод: Харалампи Аничкин. Спектакълът се играе на 17 март (четвъртък) от 19:30 часа в Нов Театър – НДК.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС