Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Фондацията, Хорът на Турецкий и памет за Васко Абаджиев

Събитията в Двореца на културата от 4 до 10 април

 Музикантите от „Фондацията“ смятат, че концертът им със симфоничния оркестър на БНР на 4 април ще бъде паметен за публиката.  - НДК: Фондацията, Хорът на Турецкий и памет за Васко Абаджиев

Музикантите от „Фондацията“ смятат, че концертът им със симфоничния оркестър на БНР на 4 април ще бъде паметен за публиката.

Предстоящи събития в НДК
(4 – 10 април)

На 4 април от 19:30 ч. в Зала 1 супергрупата Фондацията с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански ще представи новия си проект, заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, с диригент Григор Паликаров.

На 6 април от 20:00 ч. в Зала 1 дует „Ритон” представят концерта си „Ритон в ритъма латино”.

Ден по-късно, на 7 април, от 20:00 ч. в Зала 1 излиза световноизвестният Хор на Турецкий. Колекцията от мъжки гласове в ансамбъла има общ диапазон от четири и половина октави – от най-ниския – бас профундо, до най-високите – тенор алтино и контра тенор, които успешно заменят женски гласове. Многогласието, вокалните диалози, необичайната сценография и танците на певците са визитната картичка на хора.

Хорът на Михаил Турецкий

Хорът на Михаил Турецкий

Същият ден, но от 19:00 ч в Зала 6 под диригентството на Пламен Джуров „Софийски солисти” ще изнесат концерта „Пасион“, с който ще отбележат 90 години от рождението на Васко Абаджиев. С камерния ансабъл ще свирят още Ангел Станков, Йосиф Радионов, Йордан Димитров, Стоимен Пеев, Евгени Николов и Орлин Цветанов. В програмата ще прозвучат произведения от Васко Абаджиев, Антонио Вивалди, Георги Златев-Черкин, Едуард Елгар, Пабло де Сарасате, Игор Фролов и Михаил Пеков. Актьорът Любомир Бъчваров ще прочете фрагменти от книгата на Маргарит Абаджиев „Шакона”.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса” се случва всяка сряда на месец април (6, 13, 20 и 27) от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4 и в него могат да се включат деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

CREAtorium – Лабиринт в лабиринта продължава да предизвиква емоциите на участниците. Датите за театъра на сетивата в Двореца са: 8-ми, 9-ти, 13-ти, 14-ти и 21-ви април. За всеки от участниците организаторите обещават лично изживяване на изгубването и повторното намиране на себе си в Лабиринта от безкрайни възможности. За първи път са отделени и специални дати с безплатен достъп за хора с увреден слух (2-ри април) и за незрящи (3-ти април) със сътрудничеството на сдруженията „Заслушай се“ и „Синергиа“.

На 7 април от 18:30 ч. в Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде официално открита изложбата TARGET на Моника Тошева. Тя ще продължи до 19 април и е организирана съвместно с най-новата галерия за съвременно българско изкуство – „Контраст“.

На 8 април от 19:00 ч. в Зала 1 световни звезди на илюзията и магическото изкуство изнасят грандиозния си спeктакъл „Царете на магията”.

На 8 април от 14:00 ч. на Полуетаж-Изток ще бъде открита изложба на в. „24 часа”. Тя ще продължи до 21 април. Вестникът празнува четвърт век с поглед към „Новите 25”, но и с връщане към отминалия четвърт век. 25-те първи страници на „24 часа” в тази изложба отразяват събития, белязали живота и развитието на България през прехода.

На 9 април от 20:30 ч. в Зала 1 „Бон-Бон“ ще отпразнува 20-годишен юбилей. „Бонбоните“, Поли Генова и LaTiDa канят всички свои приятели и почитатели да пеят и празнуват заедно. Концертът е в подкрепа на УНИЦЕФ.

„Усмихни се!“ се провежда на 10 април от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4. „Усмихни се!” е визуално, сетивно и откривателско представление за деца от 0 до 3 години, в което чрез изразните средства на театъра се създава арт среда, която провокира любопитството и сетивата на детето – слух и зрение, и спомага за изграждането на неговата двигателна култура.

 Литературен клуб „Перото“

Представяне на творчеството на проф. Златимир Коларов е събитието в понеделник (4 април) от 19:00 часа.

dnevnik-ot-panelnite-blokoveТрите илюстраторки Андреа Попйорданова, Виктория Стайкова и Мила Янева, подвизаващи се заедно като Chark, представят книгата си на 5 април (вторник) от 19:00 часа. Обединени от влечението си към ръчно направените книги, техните творби са удоволствие за многократно вглеждане в общото усещане, което създават чрез рисунки, подбор на цветове, линии и шрифтове. Дамите използват различни техники – от мастила и моливи до ситопечат, колажи и дигитални медии.

Вечер, посветена на „Днeвниĸ oт пaнeлни блoĸoвe“ – дeбютнaтa ĸнигa нa Никола Крумов, eдин oт aвтopите нa литepaтypната поредица „Пощенска кутия за приказки”, ще се проведе в сряда (6 април) от 18:00 часа. Πpeз пocлeднитe двe гoдини Hиĸoлa Kpyмoв aĸтивнo yчacтвa и пишe зa Кyтиятa, а paзĸaзът му „Бългapcĸитe ми ĸвapтиpaнти и дeлaтa им в Aнглия“ cтaнa мнoгo пoпyляpeн в интepнeт пpocтpaнcтвoтo.

В четвъртък (7 април) от 19:00 часа, Литературен клуб „Перото“ представя „С череши се задави косът” на Людмил Тодоров.

„Идеята за романа дойде от изповедта на моя позната млада жена, която в своето ранно детство се чувствала толкова пренебрегната и самотна след раждането на своя брат, че се опитала да го убие“, казва самият Тодоров.

От тази позната ситуация на детска несъзнавана ревност писателят издърпва нишката на историята – история за сложните отношения между брат и сестра, за разделянето и нежното докосване на крехките им светове. Сюжетът улавя кадри от техния живот, привидно незначителни диалози, дискретна еротика, за да прерасне фино и ненатрапчиво в дълбок и напрегнат психологически разказ за невъзможната любов на две сродни души.

Честване на 25-годишнината на „Литературен вестник” ще се проведе в петък (8 април) от 18:00 часа.

В събота (9 април) от 11:00 до 13:00 часа ще се състои детската инициатива „Забавното четене”.

„Четенето е сладко“ е неделното (10 и 24 април) предложение за най-малките любители на книгата. Началото е от 11:00 часа.

ДНК

Премиерни представления на „Синхроничност“ ще има на 7, 8 и 9 април от 19,30 часа. Става дума за пърформанс, който изследва взаимодействието между човека и света, без да го подчинява на тривиалната причинно-следствена логика. В основата на търсенето е принципът на синхроничността на К. Г. Юнг, който обяснява с обща теория възникването на досега възприемани като случайни събития. Същата теза присъства и в квантовата физика, която разглежда света като енергийно поле на взаимодействието – всичко е свързано с всичко и събитието е следствие от взаимното влияние между обектите. Тези предположения са основата на съвременни клонове на науката като ноетика и квантова психология и на художествени творби, формиращи постмодерността (Умберто Еко „Махалото на Фуко“).

На сцената е изградена класическа мандала, в която се намира човек, поставен в ситуация на взаимодействие със сложна система от аудиовизуални ефекти. Геометричните линии едновременно асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

Идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев; дизайн осветление: Виктор Георгиев; дизайн звукова среда: Станислав Генадиев; сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев; творчески асистент: Виолета Витанова; психолог-консултант: Станислава Симеонова; изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Срещи в танца“ (съвременни танцови спектакли за деца от 6 до 10 г.) е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специлизирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории. „Де Стилте” е един от малкото професионални трупи за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работата за и с детски публики. Събитието ще се проведе на 10 април, неделя от 11 часа.

Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високопрофесионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия.

Дуетите за различни възрастови групи, включени в програмата, са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

Цена на билета „Дете с родител” – 10 лв.

Кино „Люмиер“

4 април, понеделник

17,00 – „Пук“, режисьор – Анри Кулев

Сценарий – Валери Петров, музика – Любомир Денев.

С участието на: Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова и с гласовете на: Антон Радичев, Христина Ибришимова, Петя Силянова, Линда Русева, Димитър Иванчев, Веселин Ранков

18,30 – „Каръл“, режисьор – Тод Хейнс

carol

„Каръл“

С участието на: Кейт Бланшет, Руни Мара, Джейк Лейси, Кайл Чандлър

6 април, сряда

17,15 – „Пук“, режисьор – Анри Кулев

Сценарий – Валери Петров, музика – Любомир Денев.

С участието на: Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова и с гласовете на: Антон Радичев, Христина Ибришимова, Петя Силянова, Линда Русева, Димитър Иванчев, Веселин Ранков

18,45 – „Каръци“, режисьор Ивайло Христов

С участието на: Ованяс Торосян, Елена Телбис, Деян Донков

20,30 – „Каръл“, режисьор – Тод Хейнс

С участието на: Кейт Бланшет, Руни Мара, Джейк Лейси, Кайл Чандлър

7 април, четвъртък

17,00 – „Пук“, режисьор – Анри Кулев

Сценарий – Валери Петров, музика – Любомир Денев.

С участието на: Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова и с гласовете на: Антон Радичев, Христина Ибришимова, Петя Силянова, Линда Русева, Димитър Иванчев, Веселин Ранков

18,30 – „Каръл“, режисьор – Тод Хейнс

С участието на: Кейт Бланшет, Руни Мара, Джейк Лейси, Кайл Чандлър

20,45 – „Каръци“, режисьор Ивайло Христов

С участието на: Ованяс Торосян, Елена Телбис, Деян Донков

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90