Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събитията в НДК от 7 до 13 март

Открива се София Филм Фест, Стефан Диомов празнува 70 с всички свои хитове и певци

На 10 март се открива ХХ София Филм Фест. - Събитията в НДК от 7 до 13 март

На 10 март се открива ХХ София Филм Фест.

Предстоящи събития в НДК
(7 – 13 март)

С концерт-спектакъл „Хайде заедно“ композиторът Стефан Диомов ще отбележи своя 70-годишен юбилей. Той ще се проведе на 9 март (сряда) от 20:00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата. Специално за спектакъла се очакват: „Тоника СВ”, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Тодор Шишманов, както и Ваня Костова, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Йорданка Христова и много други.

В сряда (9 март) от 19:00 часа в Зала 6 предстои концерт на Софийски солисти.

20-ият Международен филмов фестивал София Филм Фест ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино. Между 10 и 31 март 2016 г. най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа. Откриването ще стане от 19,30 на 10 март в зала 1 на НДК с филма „Прокурорът, защитникът, баща ми и неговият син“.

Вижте още: СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – ПЪЛНА ПРОГРАМА

Специализираната изложба „Флора Пролет 2016“ ще събере в дните от 9 до 13 март (сряда до неделя) от 10:00 до 19:00 часа на Етаж 0 и Полуетаж – изток, стотици почитатели на цветята. Изложението ще ви зареди с идеи за освежаване на вашия дом, офис или градина и ще ви предложи интересни решения за проектиране, вътрешно и външно озеленяване.

От 11 – 13 март (петък – неделя) в Зали 8 и 9 от 10:00 до 19:00 часа ще се проведе дванадесетото издание на Международно изложение „Образование без граници”. Отново в Националния дворец на културата ще се съберат образователни институции, учебни заведения, фирми и организации от цял свят. Освен европейски участници, посетителите ще намерят разнообразие от възможности за обучение в Русия, Китай, Гърция, Чехия и много други.

Визуално, сетивно и откривателско представление за деца от 0 до 3 години се случва на 13-и (неделя) в Зала 4 от 11:00 часа. „Усмихни се!“ провокира любопитството и сетивата на детето – слух и зрение, и спомага за изграждането на неговата двигателна култура.

Литературен клуб „Перото“

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, и Белослава Димитрова, поетеса и журналист в Радио „Бинар”, ще продължат да представят книги във формата Литературен гид „Перото“ в понеделник на 7 март от 19:00 часа.

Среща на жени писателки ще се състои в най-женския ден на месеца – 8 март (вторник) от 18:30.

freudnabyrzo3На 9 март от 18:00 часа в „Перото“ ще бъде представена най-новата книга на писателя и репортер Ришард Капушчински. Той е обиколил над 100 страни в света, написал е хиляди репортажи от горещите точки на планетата. Автор е на повече от 19 книги, много от които носители на значими международни награди.

„Фройд набързо“ от Кристфрид Тьогел ще бъде представена в четвъртък (10 март) от 19:00 часа. Една полезна и достъпна книга, панорамен поглед върху личността и търсенията на създателя на психоанализата. Съдържа кратък обзор на основните му студии, на неговите майсторски написани есета и на прочутите парадигматични случаи от практиката му.

В петък (11 март) от 18:00 часа Боряна Кацарска представя стихосбирката си „Милост към езика“. За авторката се твърди, че има памет към езика на предците си (биологични или литературни), но и когато се обръща към стиховете на други автори, с които усеща „родство по избор”, нейните стихове говорят на свой език и с особено внимание към поетическата форма.

В събота (12 март) Фондация „Дигиталните деца”, чието дело е  инициативата DigitalKidZ, организира отворена дискусия, посветена на тенденциите в образованието, ролята на технологиите в живота ни и еволюцията на обществата. Събитието започва от 17:00 часа.

„Питанки“ на Петя Кокудева ще направи своята премиера в „Перото“ на 13 март (неделя) от 11:00 часа. Питанка е малко момче с шапка на пилот, което не престава да задава въпроси.

Театър „Азарян“

На 9 март (сряда) от 19:00 часа се играе спектакълът „Аз, Сизиф” на Веселка Кунчева. Представлението преминава през целия човешки живот от раждането, но пречупен през древногръцкия мит за Сизиф, прокълнат вечно да бута огромен камък по скала, заради дързостта си да отстоява свободата си. Когато стига върха на скалата, камъкът пада всеки път и той започва отначало.

1148762_595244953900124_831357979_n (1)

„Аз, Сизиф“

„Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна” – така драматургът Яна Борисова описва пиесата, в която участват Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев – „За теб“. Представление ще има на 11 март (петък) от 19:30 часа.

На 12 март (събота) от 20:00 часа, отново се играе „Метроном“ – съвременната танцова интерпретация. „Метроном” насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. „Как усещаме времето на живота си?“ е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.

ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

В сряда (9 март) от 19:30 се представя EURODRAМ – селекция драматургични текстове. EURODRAM е европейска мрежа за театрален превод, която работи с европейските, средноазиатските и средиземноморски езици. Основната ѝ цел е да запознае професионалистите и театралната публика с произведения, които остават предимно неиздадени, обръщайки особено внимание на езиковото разнообразие.

Войн де Войн и Мартина Антонова представят FEAR NO FEAR Voin de Voin на 11 март (петък) 19:30 часа. Войн де Войн използва своята създадена вече платформа Public of ideas като контекст, през който коментира различни психологически и социални феномени. За този проект артистът кани за свой сценичен и идеен съучастник психо-терапевта Мартина Антонова. В рамките на проекта ще се изгради връзка между изпълнителя, терапевта и публиката като живо доказателство за психо-драматичния потенциал на пърформанс-сесията.

Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller представят „Математика на сърцето“ на 12 март (събота) от 19:30 часа. Интердисциплинарният театрален проект е с Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”.

Кино „Люмиер“

7 март (понеделник)

19,00 – „Зимна приказка“ (The Winter’s Tale) – режисьор Роб Ашфорд и Кенет Брана

Великобритания 2015, 184 мин.

Участват: Джуди Денч, Кенет Брана

Цени на билетите: 10 и 12 лв.

„Зимна приказка“

„Зимна приказка“

9 март (сряда)

19,00 – „Зимна приказка“ (The Winter’s Tale) – режисьор Роб Ашфорд и Кенет Брана

Великобритания 2015, 184 мин.

Участват: Джуди Денч, Кенет Брана

Цени на билетите: 10 и 12 лв.

10 март (четвъртък)

18,30 – „Аве, Цезаре“ – режисьори Джоуел и Итън Коен

САЩ 2016, 106 мин.

Участват: Джордж Клуни, Джош Бролин, Ралф Файнс, Скарлет Йохансон

Цени на билетите: 7 и 9 лв.

20,30 – „Спотлайт“ – режисьор Том Маккарти

САЩ 2016, 128 мин.

Участват: Марк Ръфало, Майкъл Кийтън, Рейчъл Макадамс

Цени на билетите: 7 и 9 лв.

Кино „Люмиер“ е и една от ключовите дестинации в прожекциите от София Филм Фест. Пълната програма можете да видите тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg