Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Джошуа Бел, Балканска треска и Шекспир

Събитията в двореца от 9 до 15 май

Световният цигуларен виртуоз Джошуа Бел ще изнесе концерт в Зала 1 на 13 май (петък) от 20:00 часа в НДК.  - НДК: Джошуа Бел, Балканска треска и Шекспир

Световният цигуларен виртуоз Джошуа Бел ще изнесе концерт в Зала 1 на 13 май (петък) от 20:00 часа в НДК.

Предстоящи събития в НДК
(9 – 15 май)

В рамките на 21-то издание на фестивала „Салон на изкуствата“ в Националния дворец на културата (НДК) се представя мултимедийната полиекранна инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“, която е бъде отворена за посетители всеки ден до 15 май. Инсталацията е част от турне на 11 места в осем града.

Видеоинсталация от 12 монитора (16:9 HD) – „Воден проект” на Димитър Солаков, показваща различни водни източници като реки, потоци, извори, ручеи и дори чешми, може да бъде видяна до 16 май на Полуетаж-Изток от 11:00 до 19:00 часа в Националния дворец на културата (НДК). Тя е част от „Салон на изкуствата“ 2016.

„Да свириш на хор” – концерт, продуциран от НДК, е част от предшестващата програма на „Салон на изкуствата” 2016. Концертът на Хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева е в памет на големия хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Той ще се проведе на 10 май от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК). Произведения от български автори, любими на Маестрото, ще върнат публиката към златните години на родното хорово изкуство. Незабравими интерпретации на „Тебе поем“ и „Во царствии твоем“ от Добри Христов, „Вечеряй, Радо“ и „Полегнала е Тодора“ от Филип Кутев, „Заспало е челебийче“ от Николай Кауфман, „Кавал свири“ от Петър Льондев, „Седнало е Джоре“ от Стефан Мутафчиев, „Дилмано, Дилберо“ и „Бре Петрунко“ от Красимир Кюркчийски и много други ще възродят духа на големия интерпретатор на шедьоври от българската хорова съкровищница.

От 18,30 часа на 10 май (вторник) в зала 4 ще бъде представена стихосбирката на Росен Карамфилов „Церебралната поезия“. Георги Господинов споделя за автора: „Писането на Росен Карамфилов е екстремно – в тягата си както към любовта, така и към смъртта. Опит да се стигне докрай и от този край да се говори много лично и болезнено. Осмеляваща се книга“.

Концерт на музикалния проект на Кристиян Ярви „Балканска треска” ще открие тазгодишното издание на „Салон на изкуствата” в НДК. Грандиозното събитие е с дата 11 май 2016 г. (сряда) от 20:00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). За първи път публиката в Двореца ще чуе на живо съчетание от различни стилове музика, изпълнена от виртуоза Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на знаменития Кристиян Ярви.

„Балканска треска“ открива „Салон на изкуствата“ 2016.

„Балканска треска“ открива „Салон на изкуствата“ 2016.

На 11 май в НДК, по време на откриването на 21-то издание на „Салон на изкуствата”, София Хартиен Арт Фест ще предложи на почитателите на хартиеното изкуство разходка по емблематичната „Хартиена улица“ и възможност за среща с много творци. По време на тази разходка (от 12.00 до 18.00 ч.) всеки ще може да участва в създаването на произведения от хартия. На място ще бъдат демонстрирани различни техники, а темата за градските пространства и техните обитатели ще бъдe разгърната от изложбата на младия фотограф Владимир Добрев – „Площадите в мен”.

Част от „Следата“ 2016 – Национален отворен форум за кариерно развитие, насочване и подкрепа за наскоро завършилите дипломанти и дебютанти в сферата на изпълнителските изкуства, ще се проведе на 11 май (сряда) от 11:00 – 12:30 часа в Зала 4 на Двореца. Това е третото поредно издание, което е инициатива на Университетски театър на НБУ, под патронажа на МК, САБ и БАТ. Тази година фокусът ще бъде: „Кариерното развитие и връзки между образованието и пазара или „Какво да правя с диплом за театър в джоба?“.

НДК ще открие тазгодишното издание на фестивала „Салон на изкуствата” на 11 май. Уникалният проект, по идея на Полина Герасимова, ще бъде прожектиран върху фасадата на Двореца, като в него се смесват технологии с почти век разлика. Началото на мащабното събитие е точно в 21:00 часа, като всеки от присъстващите ще може сам да създава музика на живо с първия в историята електронен музикален инструмент – теремин. Освен всичко останало, зрителите ще могат и да сменят визуализациите, които ще се прожектират в реално време.

Вижте още: ПЪЛНА ПРОГРАМА НА „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“ 2016

На 11 май (сряда) от 19:00 часа в Кино Люмиер ще се излъчи филмът „Пътят на буквите“. Лентата повежда зрителите на интригуващо пътешествие по стъпките на светите братя първоапостоли Св. Св. Кирил и Методий. Разказва увлекателно, през погледа на историци и жители на десет държави, историята на техния живот и създаването на славянската азбука. Базиран на исторически факти – познати и не толкова известни и създаден по повод 1200-годишнината от рождението на Св. Методий. Според авторите на филма неговият просветителски път е останал в сянката на Св. Кирил и затова фокусът е насочен към неговото житие.

51 СОУ „Елисавета Багряна“ открива своя изложба на 12 май (четвъртък) от 18:30 часа в Артгалерия – НДК. Експозицията можете да се види от 13 – 18 май от 11:00 до 19:00 часа.

Спектакъл на балет „Силви“ ще се играе в четвъртък (12 май) в Зала 11 от 14:00 часа.

Световният цигуларен виртуоз Джошуа Бел ще изнесе концерт в Зала 1 на 13 май (петък) от 20:00 часа в НДК. В концерта ще вземат участие: Оркестър на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази. Програмата включва: М. Брух – Концерт за цигулка; Ж. Масне – Медитация от „Таис“; Ф. Менделсон-Бартолди – увертюра “Сън в лятна нощ”; В. А. Моцарт – Симфония №40.

„Creatorium – Лабиринт в лабиринта” в НДК е интерактивен site specific спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови). Представления: 13, 14, 15, 19, 20, 21, 27, 28 и 29 май от 18:00 часа.

„На мегдана“ – спектакъл, преплитащ на сцената минало и настояще – 14 май (събота) от 20:00 часа в Зала 1. На сцената излизат, в различни интерпретации, над 200 танцьори от Клуб за хорà и народни танци „На мегдана”. В „Българска гайдарска група” са събрани сърцати българи – родопчани, влюбени във фолклора, а композиторът и режисьорът на спектакъла са вплели както съвременни сватбени елементи, така и традиционна обредност от различни региони на страната чрез музика и танц. И всичко това под музикалния съпровод на живо от виртуозните изпълнители от „Роял бенд”.

Ангел Заберски Трио представя втория си авторски албум Like Jazz със специален концерт на 14 май 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК), част от „Салон на изкуствата“ 2016. Това ще бъде заключителният концерт от турнето на Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни) и Борис Таслев (контрабас). След албума Reflections от пролетта на 2013 г., триото записа нов албум, съставен изцяло с творби на Ангел Заберски. В новия албум джазът се среща с класиката. Албумът включва известни опери и пиеси в съвременен джаз вариант.

На 15 май от 19:00 часа в Зала 1 на НДК, зрителите ще имат възможност да станете част от новата приказка на Роберта Джурова, с нейна хореография и постановка,  изпълнена от „Роберта балет” – „Крилете на добротата”. Танцовият спектакъл, по случай двадесет и седмия рожден ден на балета, ще пренесе публиката в тайнството на танцовата магия с невероятното изпълнение на децата от школите на формацията.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса” е предназначен за деца на 2 и 3 годишна възраст и техните родители. Пиесата се играе в Зала 4 от 10:00 и 11:30 часа на следните дати: 15, 18, 22, 29 май. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

Световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR организира Майсторски клас в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс на 15 май. Той ще е разделен на две групи – начинаещи (от 11:00 – 13:00 ч.) и за напреднали (от 14:00 – 17:00 ч.). Събитието е част от „Салон на изкуствата“ 2016.

Празничен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926”, ще се проведе на 15 май в Зала 11 от 14:00 часа. С концерта „Да пренесем светлината”, посветен на 24 май, стартира официалната програма от честването на 90 години от създаването на читалището и 80 години от създаването на хор ”Христина Морфова”.

На 15 май от 19:00 часа в Кино Люмиер ще си спомним и отпразнуваме заедно 20-годишнината от най-артистичното покоряване на Върха на света. На фона на документални филми от експедицията и концерта, музиканти от експедицията ще изпълнят най-височинния концерт отново. С участието на: Теодосий Спасов, Група ОМ, Николай Иванов, Марина Великова, Драган Милев – Дари, Коцето – Калки ще ви поведат на пътешествие с музика и картина. Документалните кадри са от филми на режисьора Марио Кръстев, продуцент e  Александър Илиев.

Литературен клуб „Перото“

Понеделникът на 9 май ще предложи поредния брой на „Литературен вестник”, посветен на съвременната полска литература. Началото е в 18:00 часа.

Представяне на книгата на Стенли Кюниц – „The Artist” е на 10 май (вторник) от 18:00 часа.

Националният дарителски фонд „13 века България“ ще връчи за пети пореден път Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Събитието ще се състои на 11 май от 17:30 часа в Литературен клуб „Перото“. Тази година в конкурса участват над 30 романа, от български автори, издадени през 2015 година. Съгласно статута и утвърдената практика във Фонда, журито се формира от петима писатели, литературни критици, журналисти и други изтъкнати дейци в областта на литературата. Събитието е част от XXI „Салон на изкуствата“.

Cover-Situatsia-sled-situatsiaПолският поет Адам Загаевски гостува на XXI „Салон на изкуствата“. Представянето на книгата му „Невидима ръка“ ще се състои на 12 май от 20:30 часа. „Това е поезия пълна, осъзната, създаваща цялост, такава, която задава екзистенциални въпроси, напълно непредвидени, недопустими в „постмодернизма“, напълно неприемливи за модела „Литературата на изтощението“ на Барт“, споделя Томаш Ружицки.

Тридневен празничен ивент от 13-15 май (петък – неделя) от 12:00 до 22:00 часа – Spring Hearthstone Championship.

Сборникът с разкази на Тео Чепилов ще бъде представен на 13 май (петък) от 19:00 часа.

На 13 май от 22:00 часа, за първи път, Литературен клуб „Перото“ ще се превърне в сцена за театрално изкуство. Това ще стори Тигран Торосян и неговият моноспектакъл „Изрод”.

Представяне на книгата на Мартин Петков – „Някога бяхме богове“ ще се състои на 14 май (събота) от 18:30 часа. Прозата на Мартин Петков е предимно фантастична и често повлияна или вдъхновена от автори като: Аркадий и Борис Стругацки, Хорхе Луис Борхес, Габриел Гарсия Маркес и др. Много от кратките му разкази са били отличавани и публикувани в рамките на литературни конкурси на български издателства и електронни медии.

Книгата „Черга пъстроцветна” ще бъде представена на 15 май (неделя) от 18:00 часа.

Театър „Азарян“

В най-новото представление на Театър „Азарян“ – „Корабът „Нощ“, режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. Представление ще има на 10 май от 19,30 часа.

Вижте още: НОВО ПЛАВАНЕ С ТЕАТЪР „АЗАРЯН“, ЧЕТИРИ ДАМИ В „КОРАБЪТ НОЩ“

Татяна Лолова в „Корабът Нощ“

Татяна Лолова в „Корабът Нощ“

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература. През 1978 г. тя публикува кратък текст, наречен „Корабът „Нощ“. Това произведение е основата на спектакъла в НДК, към него Стилиян Петров заедно с Яна Борисова – драматурга и директор на Театър „Азарян“ – добавят още няколко текста на Дюрас, в които тя изследва невидимото и еротичното.

На 12 май (четвъртък) от 20:00 часа, се играе „Метроном“ – съвременната танцова интерпретация. „Метроном” насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. „Как усещаме времето на живота си?“ е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.

Театър Азарян, Национален дворец на културата, съвместно с Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, Димитровград представят изключителната изложба театрални плакати „Шекспир и сцената“ на 13, 14 и 15 май от 16 до 20 часа – при вход свободен.

Разположена във фоайето на Театър Азарян,  експозицията събира на едно място плакати на емблематични представления от цял свят. Тази година се отбелязват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. По този повод, от 22 април 2016 г. е открита постоянната изложба, представяща 58 чуждестранни и български плакати.

ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформънс

„Дисонанс за двама артисти“ е авторски спектакъл, създаден от интернационален екип от творци. Темата на спектакъла е сънуването – доколко сънищата могат да картографират реални чувства, страхове и обсесии в човека? От къде идват и къде отиват те, след като се събудим? Текстът за това представление e създаден от сюжети и образи, взаимствани от сънищата на актьорите.

Спектакълът ще се играе на 10 и 11 май от 19,30 часа.

Режисьор: Василена Радева; музика: Емилиан Гацов – Елби; консултант движение: Петя Мукова; художник: Радостина Тодорова; фотограф: Здравко Йончев; мениджър проект: Розалина Лъскова; изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов; участват:  Богдана Котарева и Нейтън Купър.

Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller представят „Математика на сърцето“ на 14 май (събота) от 19:30 часа. Интердисциплинарният театрален проект е с Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах